Home Overzicht Ja/Ja sticker mag van de rechter

Ja/Ja sticker mag van de rechter

0

Amsterdam mag een ja/ja sticker invoeren voor ongeadresseerd reclamedrukwerk door de brievenbus. Dat oordeelde de rechtbank vandaag in het hoger beroep dat door de folderbranche was aangespannen. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat op 19 procent van de brievenbussen een ja/ja sticker is geplakt.

Sinds 1 januari 2018 kent Amsterdam een nieuw systeem voor reclamedrukwerk. Huishoudens ontvangen sindsdien alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk als zij dat op de brievenbus aangeven met een ja/ja sticker. Géén sticker op de brievenbus betekent géén ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. Voor de invoering van de ja/ja sticker werd ongeadresseerd reclamedrukwerk nog bezorgd in 49 procent van de brievenbussen.

Wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck vindt de uitspraak van de rechter mooi nieuws in de strijd tegen papierverspilling. ‘Huishoudens zonder ja/ja sticker op de brievenbus besparen namelijk zo’n 33 kilo papier per jaar. Ik verwacht de uitspraak andere gemeenten aanmoedigt om snel het Amsterdamse voorbeeld te gaan volgen.’