Home Overzicht Kleurenstrijd op Linnaeushof

Kleurenstrijd op Linnaeushof

0
Foto Jaap Kamerling

In het prachtige monumentale buurtje in de Watergraafsmeer, de Linnaeushof is grote commotie ontstaan over de onverhoeds aangebrachte nieuwe kleurstelling van de drie tennisbanen.

Jaap Kamerling

De banen vormen in feite altijd al een Fremdcörper in de schilderachtige woonbuurt maar ze liggen er al sinds mensenheugenis en worden als zodanig ook geaccepteerd door de buurt. Maar dat is veranderd nu plots zonder enig overleg met de buurt door de pachter van de tennisbaan, waarvan de grond van de gemeente is, het asfaltveld rond de speelvakken fel blauw is gespoten en de speelvakken felgroen.

Tot voor kort was het veld rondom zachtgroen en de spelvakken oranjerood. De Vereniging tot Behoud van de Linnaeushof is zich rot geschrokken en keert zich fel tegen wat zij een aantasting van de monumentale status van het buurtje noemt. De bewoners achten zich ook in hun woongenot getroffen.

De Hofkerk met pastorie, ontworpen door A.J.Kropholler in traditionalistische stijl is destijds al aangewezen tot Rijksmonument en in 2016 werd het buurtje rondom, ook grotendeels van Kropholler, aangewezen tot gemeentelijk monument. Het gaat daarbij om de Linnaeushof als totaal complex. Formeel werd de tennisbaan daarvan wel uitgesloten maar de vereniging is van mening, dat de Linnaeushof als een geheel moet worden gezien.

Dat was het ook omdat de drie banen in oranjerood, zoals bij haast alle tennisbanen, waren gespoten ook nadat het gravel was vervangen door asfalt. Het rood van de banen sloot prima aan bij kerk en woningen, die ook in oranje rood baksteen zijn opgetrokken. Nu zijn de banen felgroen en het veld eromheen fel blauw.

Het Bureau Ruimtelijke Kwaliteit (Welstand) heeft de vereniging erop gewezen, dat de nieuwe kleurstelling als exces zou kunnen worden aangemerkt. Het stadsdeel moet dan een onderzoeksverzoek richten tot de Commissie. Dee pachter van de tennisbanen de heer Greverdinck was niet bereikbaar. Hij heeft al eens eerder geprobeerd de nieuwe kleurstelling aan te brengen en is toen op het laatste moment daarvan afgehouden.

Greverdinck, die zelf in de Watergraafsneer woont, lijkt zich te hebben laten inspireren door de wedstrijden van de Australian Open waar hij de kleuren aantrof. Destijds zei hij, dat je de ballen zo beter zou kunnen zien. Bij de Tie-breakers bij het Flevopark is dat kennelijk nooit een probleem geweest evenals bij vrijwel alle tennisbanen in het land. Tennissers van de Linnaeushof zelf, zien trouwens ook het voordeel van de nieuwe kleuren niet en zijn er slecht over te spreken.

De Vereniging laat het er niet bij zitten en heeft binnenkort een gesprek met wethouder Ivens.