Home Overzicht Jaap Boots, bekend in Oost en ver daarbuiten

Jaap Boots, bekend in Oost en ver daarbuiten

0
Foto Robert Langendijk

Auteur, muzikant, presentator en docent Jaap Boots is een veelzijdig mens. Hij woont al meer dan 25 jaar, tot zijn volle tevredenheid in Oost. Kortgeleden maakte hij zijn debuut als dichter. In de bundel  ‘Bam Balam’ staat 30 rockgedichten, fraai geïllustreerd door Erik Kriek. oost-online verslaggever Oscar Smit sprak met hem over zijn buurt en over het vers verschenen boek.

Oscar Smit

Veel mensen kennen de naam Jaap Boots van Radio 3, waar hij lange tijd werkte voor de VPRO. In 2006 stapte hij over naar, het niet meer bestaande, Radio 6. Tegenwoordig geeft hij les op de Hoge School van Amsterdam. Parallel aan deze carrière is hij actief als muzikant en auteur. In die hoedanigheid verschenen er drie albums en twee boeken van zijn hand.

Boots komt oorspronkelijk uit Bergen (NH). Voor zijn studie Nederlands vertrekt hij in 1980 naar Amsterdam. Via een aantal huurwoningen en kraakpanden in Zuid en het Centrum komt hij in 1996 in een rijtjeshuis in de Watergraafsmeer terecht. Waar in 1998 zijn zoon geboren wordt en waar hij nog steeds tot volle tevredenheid woont. Dat blijkt wel als ik vraag naar de positieve punten van zijn buurt.

Allereerst noemt hij de ligging met twee stations in de nabijheid: Muiderpoort en Amstel. Hiernaast roemt hij de voorzieningen als het Flevopark, de sportvelden, de ijsbaan, bioscoop Studio/K en de grote hoeveelheid horeca. Ook de nabijheid van Q-Factory is belangrijk voor hem. Niet alleen voor de oefenruimtes, maar ook om er bandjes te gaan bekijken of gewoon om een biertje te drinken.

Bovenal heeft hij een heerlijke woning. ‘Mijn huis is groot en heeft een tuin. De buurt is ruim opgezet met veel groen en als ze niet bomen aan het omzagen zijn, is het hier prettig toeven. Toen we hier kwamen waren we de enige jonkies, was het een slome buurt ver van het centrum.’ Dat is intussen wel veranderd. De buurt is hip met veel jonge gezinnen. Het heeft als nadeel dat er veel geklust en verbouwd wordt, waardoor er veel overlast is. ‘Maar’, aldus Boots, ‘er gebeurt nooit iets heftigs. Het is een beetje truttige, witte buurt waar op een positieve manier sociale controle heerst.’

Jaap Boots schrijft al langer dan dat hij muziek maakt. In zijn studententijd had hij zelfs het idee om schrijver/dichter te worden. In de jaren negentig begon hij voor de VPRO-radio (3FM) en –televisie (Firma Onrust) te werken. Hier startte hij met allerlei rubriekjes waar hij vaak zijn liefde voor schrijven en muziek kon combineren. Zo ontstond ook de rubriek ‘Bam Balam’, genoemd naar het nummer ‘Black Betty’ (uit 1977) van de band Ram Jam. Anno 2022 komt die titel weer terug. Nu op de cover van een boek vol rockgedichten.

In de afgelopen coronajaren heeft Boots alle tijd gehad zijn werkkamer op te ruimen. Zo kwam hij een grote stapel gedichten tegen met muziek als leidraad. Hij besloot de beste daarvan uit te gaan brengen. Op zoek naar een uitgever kwam hij in contact met (strip)tekenaar Erik Kriek. Deze opperde direct het idee om illustraties te verzorgen bij de rockpoëzie. Zo komen Nick Cave, Tom Waits of Keith Richard niet alleen voor in de tekst maar ook als tekening. Boots is heel enthousiast over deze samenwerking. ‘Het is zo een uniek boek geworden. Zijn tekeningen tillen het boek een level omhoog.’

Een klein deel van de gedichten is fictie, zoals zijn ontmoetingen met Bruce Springsteen of Gil Scott-Heron. De rest is gebaseerd op ware gebeurtenissen. ‘Muziek speelt zo’n grote rol in mijn leven, die kan ik onmiddellijk overal er bij denken.’ Soms komt de muziek ook letterlijk recht op hem af. Zoals bij die keer dat hij verdwaald op een Spaanse bergtop ineens ‘How Soon Is Now’ van The Smiths uit het dal hoorde komen:

Vanuit het dal komt
spiralend op de hete wind
als een wonder muziek omhoog gewaaid
[…] Op de camping daar ver beneden
heeft iemand zijn stereo op tien gezet
(uit ‘Niets Menselijks’)

Jaap Boots gaat zijn gedichten live voordragen, al dan niet met muzikale begeleiding.

31 maart in Jungle, Amsterdam-Oost
20 april in Nieuwe Anita, Amsterdam-West
29 april in KHL, Amsterdam-Oost

Bambalam – Jaap Boots/Erik Kriek (Concerto Books, EAN 9789493109476)

Check www.jaapboots.nl