Home Dwars nieuws Jaarprijs voor Gitta Bessem

Jaarprijs voor Gitta Bessem

0

In 2019 reikt Stichting Vrienden van Watergraafsmeer een jaarprijs uit, speciaal bedoeld voor mensen die zich geruime tijd in of voor de Watergraafsmeer inzetten. Dit jaar werd de prijs voor de zesde keer uitgereikt.

Jo Haen – van Langen | Foto Carin te Hoonte

Deze keer heeft de stichting niet lang na hoeven denken wie de jaarprijs zou krijgen. Dit kon er maar één zijn: Gitta Bessem van kinderboerderij De Werf. Daar is ze al sinds 2012 als zeer actief bestuursvoorzitter en vrijwilliger. De kinderboerderij zelf ontstond in 1991 uit een idee tijdens een buurtfeest.

‘Bijpraten’
Gitta werd gevraagd naar de boerderij te komen. Samen met Carin te Hoonte, ‘overvielen’ we haar. Ze dacht eigenlijk even gezellig ‘bij te praten’. Gepraat werd er wel, maar het werd een toespraak waarin Gitta geprezen werd om haar inzet, samen met de veertig vrijwilligers. Want een kinderboerderij is niet zomaar iets. Er is altijd heel veel te doen: dieren verzorgen, verblijven schoonmaken, kantinebeheer, toezicht houden, opruimen en helpen bij activiteiten zoals het schapenscheerdersfeest. Er is ook een konijnenopvang en een knaagdierenhotel. Helaas worden veel dieren gedumpt, vooral sinds de coronatijd. Het advies van Gitta: ‘Geef alsjeblieft geen dier cadeau. Het lijkt allemaal zo leuk in het begin, maar bij het houden van een huisdier komt er meer bij kijken dan je denkt.’

Voorbeeldrol
Tegenwoordig moet er ook steeds meer aan allerlei regels voldaan worden. Kinderboerderijen moeten van mensgericht veranderen naar diergericht. Zo moesten bijvoorbeeld de konijnenflats verdwijnen. Er zijn nu ruimere hokken, groepsdieren zitten met minimaal één soortgenoot. Kinderboerderijen hebben een voorbeeldrol en zijn heel belangrijk voor de buurt.

Gitta verdient met recht de jaarprijs en daarmee eren wij ook de vrijwilligers en alle medewerkers die zich dagelijks inspannen voor deze prachtige kinderboerderij. Groot en klein in de Watergraafsmeer en daarbuiten genieten ervan.