In de Javastraat zijn de meningen verdeeld hoe komende zaterdag de wedstrijd tussen Nederland en Turkije zal eindigen. Bij een winkel met huishoudelijke artikelen staan de eigenaar en twee klanten voor te beschouwen. ‘Het wordt heel spannend’, zegt de eigenaar. De twee klanten zijn verdeeld, de ene verwacht winst voor Turkije, de ander voor Nederland. De drie mannen concluderen: ‘Het wordt in ieder geval een topavond!’

Arie Martijn Schenk

Even verderop bij een bakkerij kijkt men ook vrolijk vooruit. ‘Het maakt mij niet uit wie er wint’, zegt de bakker van Turkse afkomst. ‘Ik ben voor Turkije, maar het is prima als Nederland er met de overwinning van doorgaat. Ik ben tenslotte Nederlander’, voegt hij toe. Daarnaast zijn de ondernemers blij met de begintijd van negen uur. ‘Om zes uur ben ik nog aan het opruimen, nu zit ik er helemaal klaar voor’, zegt een kruidenier uit de Javastraat.

Bij Café Gijs de Rooy staat alles klaar voor de kwartfinale. ‘We hebben veel ervaring met eerdere toernooien en wedstrijden van Ajax en we verwachten een volle bak’, zegt eigenaar Marco de Rooy. ‘Er komen veel vaste klanten uit Oost zaterdag en iedereen is welkom, ook Turkse supporters. Maar natuurlijk gaat Nederland winnen’, zegt Marco lachend vanachter de bar. In de Javastraat is zaterdag na de wedstrijd altijd een win-winsituatie, een mooi vooruitzicht. Of de een wint, of de ander.