In juni vierde ASV Wartburgia uit Oost haar 100-jarig bestaan. De voetbalvereniging, die bekend staat om de rode shirts, zwarte broeken en witte kousen, heeft als motto ‘De club van gewone mensen van diverse pluimage’. Het vorig weekend stond geheel in het teken van het jubileum wat groots gevierd werd op Sportpark Drieburg.

Arie Martijn Schenk

‘Het feest was legendarisch!’, vertelt de enthousiaste voorzitter Maup Voragen. Zo’n 500 bezoekers kwamen op zaterdag langs om te kijken naar onder andere twee Legend wedstrijden met oud heren- en dames selectiespelers. Daarnaast speelden er meerdere live bands en draaiden diverse dj.’s muziek tot in de late uren. Op vrijdag startte het jubileum van Wartburgia tijdens een receptie met onder andere de KNVB, de gemeente en buurtverenigingen.

‘Wartburgia heeft 500 leden, waarvan groot deel van de herenselectie geboren en getogen is in de Watergraafsmeer’, vertelt de voorzitter ‘De basis van de vereniging is het Roode dorp, veel van onze oudste veteranen zijn daar opgegroeid. De kracht van de vereniging ligt in het feit dat iedereen zichzelf is.’

‘Wartburgia is een manier van leven. Mensen worden hier gewaardeerd om wie ze zijn.’
oud-voorzitter

‘Wartburgia is dan ook niet voor niks een van de pioniers in het damesvoetbal. Al vanaf de jaren 70 spelen onze dames op het hoogste amateurniveau van Nederland. En heeft daarmee ook sterk bijgedragen aan de ontwikkeling en acceptatie van het damesvoetbal in Nederland’, licht Maup Voragen toe.

De voetbalvereniging werd officieel op 23 juni 1924 opgericht als ‘LFC Wartburgia’, en was de opvolger van de twee jaar daarvoor gestarte Lutherse Football Club. Deze club speelde op een terrein aan de Amsteldijk bij Zorgvlied. Al jaren speelt Wartburgia op Sportpark Drieburg in Oost en deelt het voetbalcomplex met FIT. De naam is afkomstig van het kasteel Wartburg bij Eisenach in van Duitsland, waar Maarten Luther verbleef in de 16e eeuw.

De club van de gewone mensen van diverse pluimage kijkt zonnig de toekomst tegemoet na een knallend jubileum.