Home Overzicht Jazzdrummer John Engels geëerd met de Frans Banninck Cocqpenning

Jazzdrummer John Engels geëerd met de Frans Banninck Cocqpenning

0
Locoburgemeester Touria Meliani verraste John Engels en zijn Liz Horvath met de Frans Banninck Cocqpenning.

Het was feest op de Bredeweg. Zo’n honderd mensen waren getuige van de huldiging van de 85-jarige jazzdrummer John Engels. Voor zijn huis op nummer negen ontving hij en uit handen van locoburgemeester Touria Meliani de Frans Banninck Cocqpenning. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn indrukwekkende internationale loopbaan, waarmee hij Amsterdam als jazzstad op de kaart heeft gezet. Maar hij gaf ook workshops en schoolconcerten gratis drumles aan jongeren die dat niet konden betalen.

John Engels treedt al 65 jaar over de hele wereld op en speelde onder meer met Chet Baker, met wie hij op tournee ging in Japan, Dizzy Gillespie, Abbey Lincoln, Stan Getz en Ray Brown. In Nederland speelde hij in het trio van Pia Beck en was hij tien jaar lang de vaste slagwerker van de bekende jazzformatie Diamond Five. Hij was ook lid van de bigband van Boy Edgar, speelde met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite, Louis van Dijk en Jacques Schols en won veel internationale prijzen.

In 2017 ging Irene Kuiper op bezoek bij John Engels en maakte met videomaker lyk burggraaff een portret.

De onderscheiding die de ‘master of jazz’ ontving, is niet zijn eerste onderscheiding. Zo kreeg hij een Bird-Award op het North Sea Jazz Festival, de Boy Edgar Prijs en zes Edisons voor zijn platen. Mensen die toegejuicht worden gaan vaak naast hun schoenen lopen. Maar volgens ‘burgemeester van de Bredeweg’ Laurent van der Maesen is John Engels een eminent, maar bescheiden buurtbewoner. ‘Hij is een hartelijk mens op straat, heeft voor iedereen een praatje en is verbonden met het leven op de Bredeweg. Hij heeft al driemaal een grootse bijdrage geleverd aan het Bredeweg Festival, een van de oudste festivals van Amsterdam.’

Aan tafeltjes op het trottoir en het gras van de Bredeweg waar op Koningsdag het jaarlijkse festival plaatsvindt, genoten  familieleden en buurtbewoners van het plezier dat John Engels nog steeds achter zijn drumstel heeft. In afwachting van de wethouder speelde hij met onder meer saxofonist Hans Dulfer en zangeres Liz Horvath de sterren van de hemel. Het was even het Bredeweg Festival, maar dan heel bescheiden in coronatijd.

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan mensen die zich die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht  met een landelijke of internationale uitstraling.