Home Overzicht Jeanne Kloek uit Betondorp is 100 jaar

Jeanne Kloek uit Betondorp is 100 jaar

0

Afgelopen zaterdag had ik de eer namens het stadsdeel een boeket bloemen te brengen bij Jeanne Kloek uit Betondorp. 100 jaar is ze geworden. Op het terras van Eetcafé De Avonden (keurig op 1,5 meter afstand) was ‘de club’ vriendinnen uit het Brinkhuis samen gekomen om Jeanne’s eeuw te vieren. Jeanne is een lieve en altijd vrolijke inwoonster van Betondorp. Dus toen haar vriendinnen me vroegen langs te komen ging ik daar uiteraard op in.

Je zou maar 100 jaar worden tijdens de coronacrisis. Geboren in 1920, een jaar na de vorige grote pandemie van de Spaanse griep. De afgelopen maanden is voor veel ouderen een eenzame periode geweest. Het gesprek ging dan ook over het gemis, verlies en de onzekerheden van de crisis, maar de boventoon voerde ‘dat we weer mogen’ en ‘we hebben wel meer meegemaakt’ in die (bijna) 100 jaar.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis had ik geen jubilerende echtparen en 100-jarigen meer bezocht. Ik vind het altijd bijzonder om deze bezoeken te brengen namens de gemeente Amsterdam. Je hoort het levensverhaal, komt in huiskamers, en wordt kort en krachtig ondergedompeld in een diversiteit aan familietradities. Door de coronacrisis hebben we de laatste maanden de boeketten met felicitaties opgestuurd. Ik hoop de komende tijd weer vaker deze bezoeken te brengen.

Dit is mijn laatste column voor de zomervakantie. Ik wens u een prachtige zomer toe.