Home Groen Vier varianten voor sportvelden Diemerpark

Vier varianten voor sportvelden Diemerpark

0

Was de ‘digitale’ bijeenkomst over de plannen voor vier extra sportvelden bij het Diemerpark die op 18 juni werd gehouden wel een heuse inspraakbijeenkomst? Daar valt serieus aan te twijfelen.

Anne-Mariken Raukema

Via een link konden belangstellenden zich aanmelden voor de videobijeenkomst over de vernieuwing van het Diemerpark, die dit keer in het teken van sport stond. Stadsdeelbestuurder Ivar Manuel beet het spits af, verwees naar twee eerdere bijeenkomsten en meldde dat sport het meest omstreden onderwerp is. ‘Het college heeft opdracht gegeven voor vier nieuwe sportvelden,’ aldus het lid van het dagelijks bestuur van de stadsdeelcommissie.

Met de mentimeter-app konden de iets meer dan honderd deelnemers meerkeuzevragen beantwoorden. Deze waren zacht gezegd enigszins sturend: wat komt er als eerste bij je op als je denkt aan het Diemerpark? of wat mis je in het Diemerpark?

Niet projectleider Max Visser, maar gebiedsmanager van IJburg-Zeeburgereiland Arjan Spit leidde de deelnemers door de anderhalf uur durende sessie heen. Drie presentaties werden gegeven: door de Vrienden van het Diemerpark, de sportclubs AFC- en AHC IJburg en de gemeente. De techniek gooide veel roet in het eten, waardoor de presentatie van de Vrienden van het Diemerpark niet uit de verf kwam. De sportverenigingen benadrukten het belang van sport voor de jeugd. Floris Grondman liet namens de overheid in sneltreinvaart vier varianten zien van de uitbreiding van de bestaande zes naar tien sportvelden. Waarbij, zoals vooraf was beloofd ‘rekening wordt gehouden met onder andere de landschappelijke omgeving.’

Hoezo natuur?
De beelden volgden elkaar zo snel op, dat een aantal van de online aanwezigen de verschillen tussen de voorstellen nauwelijks in zich op konden nemen. Wel werd duidelijk dat in de plannen de sportvelden niet meer geclusterd zijn zoals nu, maar verder uit elkaar komen te liggen. Dat is tegen de opzet.

Kees Lakerveld van de Vrienden van het Diemerpark noemt de plannen dan ook ‘onrijp’. ‘Dat de varianten de natuur zouden ontzien, daar is niets van overgebleven. Dat is een gotspe. Alle varianten vervormen een groot deel van het Diemerpark van een ‘natuurlandschap’ waar men kan ontspannen en van natuur genieten in een ‘sportlandschap’ waar lichtmasten, plastic en hekken overheersen.’

De gemeente stelt dat ze zoveel mogelijk groen in de stad wil, met minibossen. De Vrienden van het Diemerpark hebben een plan ingediend om het ruige stuk land aan de oostkant – niet ver van de Vattenfallcentrale – en waar nu een paar recreatiehuisjes staan en verder ontoegankelijk is, een minibos te maken. Hoewel de betreffende ambtenaar meldde dat dit plan weinig kans van slagen zou hebben, hoopt Lakerveld toch op groen licht van Manuel. ‘Op 23 juni staat het op de agenda van stadsdeel Oost. We blijven vechten voor het groen hier.’

Na de presentatie werd gevraagd welke variant het beste zou uitpakken voor de natuur, sport, recreatie, identiteit en beleving van het park en welke variant het best ‘ruimtelijk ingepast’ zou zijn. De keuzemogelijkheid ‘helemaal geen extra sportvelden’ was er niet. Bijzonder ook was dat er met geen woord werd gesproken over de extra auto’s en benodigde parkeerplaatsen die vier nieuwe velden met zich meebrengen. Terwijl dat in de huidige situatie met zes velden al bijna onbeheersbaar is.

Planning
De reacties van die avond en die tot 1 juli digitaal binnenkomen, worden verwerkt in een ‘Voorlopig ontwerp Vernieuwing Diemerpark’. Dit wordt eind augustus gepresenteerd. En het college wil dan in september tot een go – no go besluiten.

Wil je je mening geven over de plannen, kan dit voor 1 juli sturen naar [email protected].

De petitie ‘Stop de plastificering van het Diemerpark’ kan nog worden ondertekend.