Jeu de boules lijkt aan populariteit te winnen. Het spel, of zoals je wilt sport, kom je op steeds meer plekken in Oost tegen. De gemeente legt hier en daar baantjes aan waar je het spel, dat van oorsprong uit de Provence komt, kunt spelen.
De plaatsen waar je gewoon een balletjes kan gooien zijn er echter steeds minder. Grind wordt door dezelfde overheid vervangen door asfalt. Daarop spelen is niet mogelijk. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Oosterpark waar in het verleden vele honderden spelers tijdens toernooien tegelijkertijd actief waren. Het Kattenburgerplein is de plaats waar je met veel actief kunt zijn. Door de aanleg van jeu-de-boulesbanen door heel Oost is het spel wel naar de buurt gebracht.
Onlangs werd de Billitonstraat in de Indische Buurt ingericht met veel groen en een jeu-de-boulesbaan. Dat gebeurde op verzoek van bewoners die in een oud schoolgebouw appartementen kochten. Het is een mooi voorbeeld van een situatie waar in deze gemengde wijk bewoners met verschillende culturele achtergrond contact met elkaar kunnen maken. Dat zal een kwestie van tijd zijn.
Op het Krugerplein werd jaren geleden een jeu-de-boulesbaan aangelegd. Daar werd slechts mondjesmaat gebruik van gemaakt. Dat veranderde toen mensen met een Marokkaanse achtergrond er wat meer gingen spelen. Het aantal boulers groeide en de gemeente besloot een tweede baantje aan te leggen.
Nu is het Krugerplein een hotspot waar, als het weer maar even meezit, de mannen met de boules samenkomen om een spelletje te spelen of gewoon komen kijken. Niet alleen mensen van Marokkaanse nationaliteit zijn er te vinden. Een oudere Nederlander die zijn vrouw heeft verloren en hulpbehoevend is komt regelmatig in zijn scootmobiel naar het Krugerplein. De medespelers helpen hem en door alle hulp en aandacht is hij opgeleefd.
Op veel plaatsen waar een jeu-de-boulesbaan is aangelegd is het ook voor direct omwonenden niet duidelijk waarvoor dat kan worden gebruikt. Dat leidt tot verwildering door de groei van gras en andere plantjes. Honden vinden het dan een prima plek om hun behoefte te doen. Wat meer voorlichting zou wonderen kunnen doen. Ook een bord dat laat zien dat je er jeu de boules kunt spelen, maakt de buurt wijzer. Het baantje aan de Weesperzijde, vlakbij café Hesp is daar een mooi voorbeeld van. Daar is zelfs een soort telraam waarop je de puntentelling bij kunt houden.
Commercieel ziet de horeca kansen met jeu de boules. Mooie Boules aan het Zeeburgerpad is er een voorbeeld van. Het bewijst dat jeu de boules niet langer alleen voor oude mannen is. Het begon als een grap en is uitgegroeid tot een indoorhal met drankjes, eten, muziek en maar liefst acht jeu-de-boulesbanen. Ze hebben er liefst zes verschillende menu’s ontwikkeld door topchefs Ron Blaauw en Michiel van der Eerde. Op vrijdag en zaterdag zorgen live bands en Dj’s voor een heus feest in de zaal. De avonden en weekenden zijn vaak volgeboekt.
De Vergulden Eenhoorn aan de Ringdijk in de Watergraafsmeer is een andere horecagelegenheid waar je aan de slag kunt met boules. Ze hebben er twee banen in de idyllische omgeving van de oude boerderij. Regelmatig hoor je de boules tegen elkaar ketsen. Online kun je reserveren voor maximaal tien personen per baan via een reserveringstool.
Prachtige jeu-de-boulesbanen vind je op Onderlangs in Betondorp. Daar heeft Johan Cruyff in 2017 onder veel belangstelling een Cruyff Court geopend. Onderdeel daarvan zijn de jeu-de-boulesbanen waar De Drie Kastanjes speelt. Bij deze club draait het in de eerste plaats om gezelligheid. Mensen komen de deur uit en praten met elkaar. Ook lang nadat het spelen is afgelopen en het clubhuis dicht is, zitten mensen nog gezellig op de banken bij de banen. De club heeft zelfs de beschikking over een clubhuis(je) met een toilet, mogelijkheid om koffie of thee te zetten en te schuilen als een bui de spelmiddag tijdelijk verstoort. Buiten de clubmiddagen kan iedereen gebruikmaken van de banen.
In het Oosterpark werden grote toernooien georganiseerd, maar nu kun je er niet meer boulen. De paden zijn geasfalteerd en daarop kun je niet spelen. Helaas is dat ook niet meer mogelijk op het Galileïplantsoen waar ruim vijftig jaar geleden het zaadje werd geplant voor de organisatie in Nederland van jeu de boules in Nederland. Daar werd een fietspad aangelegd en het grote grindterrein is overwoekerd door gras.
Spelregels
Jeu de boules, beter gezegd pétanque, wordt gespeeld met metalen ballen. Twee teams spelen tegen elkaar. Officieel heb je teams van een persoon (tête-á-tête), twee personen (doublettes) en drie personen (triplettes) Door loting worden de teams bepaald. De eerste speler gooit het kleine houten balletje (but of cochonnet genoemd) en vervolgens zijn eerste bal. Daarna probeert een speler van de andere partij zijn bal dichter bij de but te gooien. Lukt dit, dan is de eerste partij weer aan de beurt. Lukt dit niet, dan blijft de partij verder gooien tot zij dichter bij de but zijn of totdat de ballen op zijn. Winnaar van de ronde is dus de partij die het dichtst bij de but ligt en er worden punten geteld voor elke bal die dichter bij de but ligt dan de eerste bal van de tegenpartij. Dan is het tijd voor de volgende ronde en dit gaat zo door tot een team 13 punten heeft behaald.
Jeu de boules in Oost
Op heel wat plaatsen in Oost kun je een potje jeu de boules spelen. Daar vind je openbare banen:
Krugerplein | Maliebaan | Marineterrein | Ed Pelsterpark | Theo van Goghpark | Onderlangs | Van ’t Hofflaan | Sportpark Middenmeer bij hockeyclub Athena en in het Meerpark naast het fietspad richting Diemen | Iepenplein | Zeeburgereiland bij nieuwe sportvelden | Billitonstraat | Sporthal in de Eef Kamerbeekstraat | Weesperzijde ter hoogte van café Hesp
Jeu de boules kun je ook spelen bij de Vergulden Eenhoorn aan de Ringdijk en overdekt bij Mooie Boules op het Zeeburgerpad.