Home Overzicht Joanna ruimt zwerfvuil op met de app HelemaalGroen

Joanna ruimt zwerfvuil op met de app HelemaalGroen

0

Joanna Bakker (38) woont Oost en werkt als psycholoog in de verslavingszorg. Ze is een enthousiaste zwerfvuilraper. Er ligt zo ongelooflijk veel in de stad dat ze drie vuilniszakken royaal kan vullen op een afstand van amper vijf kilometer. Als tiener deed ze dit werk al en het is nooit meer overgegaan. Haar volle zakken kan Joanna kwijt in de ondergrondse containers op haar routes.

Sinds ze de App HelemaalGroen ontdekte om haar gelopen route te registreren, is ze nóg actiever. Ze vindt het competitie-element aantrekkelijk. Joanna zag Rotterdam in de lijst van meest opgeschoonde gemeentes in ons land boven Amsterdam staan. Ze heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Amsterdam nu weer hoger staat, en dat wil ze graag zo houden. Daarom roept ze zoveel mogelijk Amsterdammers op om mee te doen zodat hun stad schoner wordt en in de HelemaalGroen Top Tien terecht komt.

Joanna’s zorgen voor het milieu en de toekomst daarvan, samen met haar afschuw van meerkoet nesten die veel plastic bevatten zijn een enorme drijfveer om te blijven opruimen.
Ze zal niet rusten voordat er zoveel mogelijk stadgenoten meehelpen. Bij de gemeente heeft ze betere grijpstokken en steviger zakken voor zwerfvuilrapers aangevraagd.

HelemaalGroen stimuleert je om zwerfafval op te ruimen en je inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 12.210 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien op www.helemaalgroen.nl, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer uit de Achterhoek gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. Amsterdam telt nu 281 deelnemers aan HelemaalGroen.

Het Waterschap AGV is een bijzondere samenwerking aangegaan en ondersteunt ANBI Stichting HelemaalGroen. Ze wil hiermee, als verantwoordelijke voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen en de bewustwording over zwerfvuil vergroten.