Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

De boerenstrijders van Transvaal en Oranje-Vrijstaat?

Aan de gevel van verschillende huizen in de Watergraafsmeer ontdek je bescheiden kopjes van onbekende personen. Je vindt ze op de Archimedesweg, de Hogeweg en Linnaeusparkweg. Ze zijn op een na allemaal wit. Het zijn ornamenten, sluitstenen van woningen die omstreeks 1900 zijn gebouwd. In die periode woedde de Tweede Boerenoorlog tussen de Nederlandstalige Boeren van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) en de Oranje Vrijstaat aan de ene kant en het Britse Rijk aan de andere kant.

Nu gaat het verhaal dat deze oorlog de gemoederen in Nederland erg bezighield. Een bewoonster, die jarenlang op de Archimedesweg heeft gewoond, vertelde dat ze van haar schoonvader, die als aannemer aan de huizen in die straat had gewerkt, had gehoord dat de kopjes boerenstrijders voorstellen.

Aan de veel huizen zijn twee of meer kopjes aangebracht, vaak een boven de voordeur en een hoger etage nog een. Het lijken een mannenkop en een vrouwenkop te zijn. Aan het pand Archimedesweg 53 heeft een kunstschilder de kopjes kleur gegeven.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten