Home Lezen en schrijven Joep van Helden over zijn eerste verhalenbundel ‘Jerrycan’ bij Oba Linnaeus Live

Joep van Helden over zijn eerste verhalenbundel ‘Jerrycan’ bij Oba Linnaeus Live

0

De Oba in de Linnaeusstraat organiseert dit voorjaar drie inspirerende literaire bijeenkomsten. Onder de noemer ‘Schrijvers en Soep’ interviewt Schrijvers uit Oost-redacteur Maaike Bergstra steeds een auteur van wie kortgeleden werk is verschenen. Op donderdag 24 februari is dat Joep van Helden over zijn eerste verhalenbundel Jerrycan. Bovendien wordt een hartverwarmende soep geserveerd.

In de recent verschenen verhalenbundel ‘Jerrycan’ – verkent Joep van Helden het raakvlak tussen hard en zacht, wereld en mens, kunnen en willen. In een verhaal zoekt een jeugddelinquent dagenlang naar het juiste moment om sorry te zeggen. Een ander speelt zich af in een kille kustplaats en wordt de door iedereen verachte Paulo gedwongen zijn vriendje te delen. In weer een ander gaan de organen van een overleden tiener ieder naar een andere bestemming. Of het verhaal van de oude Nor die haar rondvaartboot tracht te behouden terwijl de rivier dichtvriest, de stroom uitvalt en haar man gevaarlijk begint te hoesten. In een decor dat wordt gekenmerkt door schaalvergroting en bijtende chemicaliën, glinsteren deze verhalen van hartstocht en opmerkelijke elegantie.

Vanwaar de keuze voor het korte verhaal? ‘In eerste instantie omdat ik ze zelf het liefst lees. Het korte, het onvolledige, doet recht aan het leven dat zich vaak onbegrijpelijk aan me toont. In verhalen is ruimte voor niet-weten. Goede verhalen vragen van mij geen analytische of kritische houding, maar een uitdagendere: een intuïtieve. Misschien is schoonheid deels onbegrijpelijk. Ik ben in fictie niet op zoek naar een ontmaskering, een tijds- of wereldbeschouwing. De goede verhalen die ik las hebben geen onderwerp, ze zijn dingen op zichzelf.’

In verband met de Corona maatregelen is het verplicht je van te voren aan te melden aan de balie in Oba Linnaeusstraat 44 of via [email protected]. Reserveer tijdig i.v.m. beperkt aantal plaatsen
Toegang en soep gratis Inloop vanaf 18.30 uur met verse soep
Programma van 19.00 tot 20.15 uur Na afloop boekverkoop door de Linnaeus Boekhandel.

Oba Linnaeus Live is een literair programma van Oba Linnaeus in samenwerking met Schrijvers uit Oost en Linnaeus Boekhandel.