Home Overzicht Jongerenenquête: Maatregelen corona niet streng genoeg, angst voor tweede uitbraak

Jongerenenquête: Maatregelen corona niet streng genoeg, angst voor tweede uitbraak

0

Sinds 1 juli zijn de coronamaatregelen versoepeld. Dynamo maakte de balans op van bijna vier maanden coronacrisis en de impact daarvan bij jongeren in Oost. Jongerenwerkers van Dynamo vroegen door middel van de digitale enquête ‘Mij is niets gevraagd – Zeg jij het’ jongeren naar hun ervaringen. 144 jongeren vulden anoniem de vragen in.

De afgelopen maanden bleven ook de locaties van jongerenwerk in Oost gesloten. Ambulant jongerenwerkers van Dynamo waren veel op straat zichtbaar. Maar ook online bleven ze in contact met jongeren voor contact, advies en hulp. Met 70 procent van de jongeren hebben ze contact weten te houden vanwege de betekenisvolle relaties die ze met jongeren onderhouden.

Uit de enquête blijkt dat het met 80 procent van de 144 jongeren goed gaat. Bijna niemand had last van de aan corona toegeschreven symptomen. 20 procent van de jongeren heeft zich eenzaam gevoeld in deze periode en meer dan helft heeft zich verveeld. Wel bleef bijna iedereen met vrienden afspreken. Bijna de helft van de jongeren vond de coronamaatregelen niet streng genoeg en heeft angst voor een tweede uitbraak. Thuis blijven, niet met familie en vrienden kunnen afspreken, alles dicht, niet naar jongerencentrum kunnen gaan, boetes krijgen en mondkapjes dragen, waren veelgehoorde opmerkingen.

Niemand heeft de crisis als positief ervaren. Wel geven ze aan dat ze meer tijd hebben om over zichzelf na te denken. Een derde van de jongeren heeft thuis meer druk ervaren dan daarvoor. 20 procent verloor hun bijbaantje en 10 procent heeft schulden gemaakt. De ene helft is minder gaan uitgeven en de andere helft juist meer. Bij 60 procent ging het goed met thuiswerk van school.

70 procent van de jongeren is hun hobby blijven uitoefenen, maar 20 procent is minder gaan sporten. Bijna allemaal zijn ze blij dat de jongerenwerk locaties weer open gaan. 70 procent heeft gedurende de coronaperiode (online) contact gehouden met de jongerenwerkers. Uitspraken als ‘Ik heb jullie heel erg gemist’ en ‘Jullie zijn meer dan vrienden en begeleiders, jullie zijn mijn familie’ en ‘ Top dat jullie de jongeren ondersteunen uit de buurt’ werden genoteerd.

Alle resultaten van de enquête staan op dynamojongeren.nl