Scheidsrechters zijn misschien wel de meest besproken personen op het veld. Soms geliefd, dan weer gehaat, maar altijd onmisbaar bij een wedstrijd. Scheidsrechters Vereniging Amsterdam op het Voorlandpad in Watergraafsmeer zet zich al een eeuw in om voetbalwedstrijden in goede banen te begeleiden. Zondag 12 maart vieren ze hun jubileum.

Begin jaren 20 van de vorige eeuw kwamen scheidsrechters bijeen in toenmalig Café Restaurant Doorn op het Rembrandtplein. Om hun positie te verbeteren richtten ze Scheidrechters Vereniging Amsterdam (SVA) op. Hun initiatief groeide uit tot een organisatie die de belangen van de (zaal)voetbalscheidsrechters in Amsterdam en omgeving behartigt en bevordert.

De vereniging heeft een belangrijke rol bij het amateurvoetbal in Amsterdam en omstreken. Scheidsrechters, waarnemers en rapporteurs van vijftien tot ongeveer vijfentachtig jaar die op vele verschillende niveaus actief zijn, leiden zaterdag of zondag namens de KNVB wedstrijden in het amateurvoetbal. Een deel van hen fluit wekelijks bij hun eigen voetbalvereniging en brengt zo de arbitrage in hun club naar een hoger niveau. Sommige leden floten bij het betaald voetbal of in het buitenland.

Ervaren leden begeleiden beginnende scheidsrechters tijdens een wedstrijd. Dit gebeurt ook als een scheidsrechter opnieuw begint na een blessure, of een wedstrijd floot die naar verliep. SVA steunt leden bij het opstellen van strafrapportages, de afhandeling van tuchtzaken en helpt als een scheidsrechter onprettig is behandeld door een voetbalclub.

Voor elke (assistent-)scheidsrechters is spelregelkennis essentieel. Tijdens het seizoen organiseert SVA (educatieve) spelregelwedstrijden, technische avonden en presentaties die informeren over bijvoorbeeld spelregelwijzigingen. SVA-leden krijgen trainingen die hun conditie, loopvermogen en sprintsnelheid op peil houden en verbeteren.

Tijdens sociale activiteiten is er oog voor de mens achter de scheidsrechter. Op vaste avonden ontmoeten scheidsrechters elkaar voor of na de training op sportpark Voorland. Dan wordt vooruitgekeken of teruggeblikt op wedstrijden. Scheidsrechters met (persoonlijke) problemen kunnen terecht bij SVA.

Onterecht lijken scheidsrechters vaak eenlingen. SVA doorbreekt dit stigma en stimuleert de leden zich te ontwikkelen als (assistent-) scheidsrechter en op een leuke manier het maximale uit hun carrière te halen. Ondanks soms nare incidenten op het veld, met name door agressie, is fluiten en vlaggen ook anno 2023 nog steeds leuk. SVA draagt dit uit naar voetbalverenigingen, scheidsrechters, ouders, coaches en spelers. Belangrijkst streven van de vereniging is dat alle leden van de SVA met elkaar verbonden zijn.

Check www.sva-amsterdam.nl