Home Kunst Juwelen van Fabergé en Bolin toegevoegd aan tentoonstelling in Hermitage

Juwelen van Fabergé en Bolin toegevoegd aan tentoonstelling in Hermitage

0

Ruim 300 kostbaarheden uit de fabelachtige juwelencollectie van de Hermitage in Sint-Petersburg zijn te zien in de Hermitage Amsterdam. Aan de tentoonstelling Juwelen! zijn twee bijzondere objecten toegevoegd. Onder begeleiding van conservator Natascha Wieman en juwelenhistoricus Martijn Akkerman werden ze uitgepakt en geïnstalleerd. De aanwinsten zijn vervaardigd door de beroemde hofjuweliers van de Russische keizerlijke familie Bolin en Fabergé.

Redactie | Foto’s Evert Elzinga

Van hofjuwelier Bolin is een unieke kersenbroche (ca. 1850) te zien, gemaakt van enorme granaten, briljantgeslepen diamanten, goud en zilver. Bolin was de meest vooraanstaande Russische hofleverancier van juwelen in de late achttiende eeuw, ruim voordat Fabergé die status kreeg. Van Fabergé is er een ‘presentatiegeschenk’ (ca. 1903) met een foto van de laatste tsaar Nicolaas II, een cadeau dat hij gaf voor bewezen diensten. Het elegante kunstwerk is gemaakt van goud, zilver en diamanten en uitgevoerd in het karakteristieke kleur- en guilloché-emailpatroon, het beroemde handelsmerk van de meesters van Fabergé.

De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Een indrukwekkende verzameling die door de eeuwen heen is uitgegroeid tot een heuse schatkamer met duizenden kostbaarheden. Daaruit zijn ruim driehonderd adembenemende stukken, met tienduizenden edelstenen, te zien in de tentoonstelling Juwelen!. Van agaat tot zirkoon, bijna alle bijzondere steensoorten zijn te bewonderen. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door de Russische high society. De juwelen vertellen, samen met rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten, persoonlijke verhalen. Ze geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen.