Op de redactievergadering van oost-online hoor ik dat het fijn zou zijn als we nieuwe schrijvers – vrijwilligers – kunnen aantrekken. Uit onderzoek (onder andere. door DSP) is al meermaals gebleken dat buurtmedia belangrijk zijn voor buurtbewoners. Veel bewoners ontvangen maar één papieren krant en dat is de buurtkrant. Nu valt oost-online niet op de mat, maar is net zo goed een medium om actuele gebeurtenissen in de buurt te kunnen volgen. Maar hoe komen we aan meer mensen die een verslag willen en kunnen maken van buurtevenementen?

Henny Reubsaet

Bij schrijfcursussen zijn er vast wel mensen te vinden die het leuk vinden om te schrijven, is mijn gedachte. Ongetwijfeld worden er ook schrijfcursussen aangeboden in Oost. In de bibliotheek vind ik een inderdaad een foldertje met daarop de vraag: Kom je ook schrijven? Verhalen van de straat, is de ondertiteling. Dat klinkt nog veelbelovender. Organisatie: Schrijverscollectief Kantlijn. Maar liefst elke vrijdagmiddag biedt Kantlijn een gratis schrijfworkshop aan, in de Oba op het Javaplein. Bingo!

Stimuleren van schrijftalent bij mensen die niet altijd de wind mee hebben gehad

Coördinator Zeraja Munzer vertelt me meer over de achtergronden en idealen van deze stichting. Ontstaan als activiteit voor daklozen vanuit de Protestantse Diaconie Amsterdam is Kantlijn in 2017 een onafhankelijke stichting geworden. Hun doel is het stimuleren van schrijftalent bij mensen die niet altijd de wind mee hebben gehad in het leven. Door de schrijfworkshops bieden ze hen ook verbinding en ondersteuning bij het vinden van eigen kracht. Op de laatste pagina van de daklozenkrant Z-krant zijn altijd enkele resultaten van de workshops te vinden. Het archief van Z-krant van de schrijfsels van het Kantlijncollectief bestaat al sinds 2012 en moet inmiddels duizenden artikeltjes bevatten. Ja, reken maar uit, er worden drie workshops per week georganiseerd met gemiddeld zo’n acht tot tien deelnemers en dat al ruim tien jaar lang, vakanties uitgezonderd.

De lesmethode van Kantlijn is altijd hetzelfde. Je krijgt een thema, je krijgt tijd om te schrijven, je draagt aan elkaar voor en je krijgt feedback van de docent. Maar alle docenten hebben natuurlijk wel hun eigen stijl van lesgeven. Het belangrijkste is dat ze affiniteit hebben met de doelgroep, dat ze mensen laten zijn wie ze zijn. Je kunt pas goed lesgeven als je als docent ook jezelf bent en je kwetsbare kant durft te laten zien. De sfeer moet veilig zijn, dan kun je het beste mensen inspireren. Kantlijn staat voor sober, geen opsmuk.

Zeraja hoeft de thema’s die de docenten opgeven niet te coördineren, er is altijd genoeg om over te schrijven. En meestal weten de deelnemers het opgegeven thema wel zo te draaien naar iets wat ze toch al graag op papier kwijt wilden.

We zijn in gesprek in de Oba vlak voor aanvang van de workshop. De docent deze middag is Theo van Treeck, geassisteerd door René Appel. De bekende thriller schrijver, inderdaad. Al heel lang is hij vrijwilliger bij Kantlijn en gastheer in Oost. Hij kent de vaste schrijvers inmiddels goed. De achtergronden van deelnemers en de redenen waarom ze willen schrijven zijn heel gevarieerd. Maar meestal schrijven ze vanuit een soort innerlijke noodzaak. Als verslaggever van oost-online word ik van harte uitgenodigd om aan de workshop mee te doen.

Twee uur later stap ik verrijkt naar buiten. Verrijkt met ontmoetingen, verhalen en schrijftips van beide auteurs. De cursisten vormen inderdaad een divers gezelschap aan mensen, en niet iedereen komt ‘van de straat’. Zo hadden we een romanschrijfster en een singer-songwriter in ons midden. Van haar leer ik de term ‘schrijfspier’. Door het bijwonen van de schrijfworkshops ontwikkelt ze haar schrijfspieren, zegt ze. Een mooie vertaling van hetgeen Theo ons eerder leerde: omdat je elke les andere opdrachten krijgt, bijvoorbeeld om in een bepaalde stijl te schrijven of poëzie, leer je altijd weer iets nieuws en kom je erachter wat je ligt, waar je talent voor hebt.

Die middag ontwikkel ik mijn fantasie-schrijfspier omdat we een herfstverhaal met mythische elementen moeten schrijven. Fascinerend hoe iedereen daar een eigen draai aan geeft. En knap hoe Theo en René iedereen na het voorlezen persoonlijke feedback geven.

Ik ga ook weg met het voldaan gevoel dat ik oost-online onder de aandacht heb gebracht van mensen die werken aan hun schrijftalent. Of ik met deze actie ook bij iemand een zaadje heb weten te planten om actief te worden als buurtjournalist, zal de toekomst moeten uitwijzen. Iedereen die het wil proberen, is in ieder geval ook van harte uitgenodigd.

Check www.kantlijn.org | z-krant.nl
Lees ook Verhalen van de straat: schrijverscollectief Kantlijn (IJ-opener)