Home Overzicht Kartonvreter gaat in Oost ‘Sinterklaas’-karton ophalen

Kartonvreter gaat in Oost ‘Sinterklaas’-karton ophalen

0

Nederlanders bestellen steeds vaker online en dat is te zien op straat. Vooral gedurende de feestdagen ontstaan er stapels karton rond de papierbak. Veel karton komt van bol.com. Daarom gaat de ‘Kartonvreter’ van bol.com op zaterdag 11 december in Oost ‘Sinterklaas’-karton opruimen. Alle karton is welkom.

De Kartonvreter rijdt een vaste route door Amsterdam en stopt op verschillende ‘voederplekken’. Hier kunnen kinderen en bewoners uit de omgeving de Kartonvreter ‘voeren’ met hun karton, ook als het niet van bol.com is. Wanneer het karton in de wagen terechtkomt, begint de Kartonvreter te grommen en rook te spuwen. Op die manier wordt het weggooien van afval leuk gemaakt. het is een eenmalige actie in samenwerking met gemeente Amsterdam om aandacht te vragen voor kartonafval op straat.

Als de dozen rondzwerven zorgen ze voor een vervuild straatbeeld. Het karton is dan vaak niet meer geschikt om te recyclen. Om zelf iets te doen aan het kartonafval op straat en om meer bewustwording te creëren zet bol.com in samenwerking met de gemeente Amsterdam de Kartonvreter in. Na afloop van de inzameling brengt de Kartonvreter het ingezamelde karton naar de gemeente, waarna het gerecycled kan worden tot nieuw karton.

De beste oplossing is natuurlijk om zo weinig mogelijk karton te gebruiken. ‘We overleggen met grote webwinkels en pakketbezorgers over manieren om de hoeveelheid karton structureel te verlagen’, zegt wethouder Jakob Wiedemeijer. Om zoveel mogelijk karton in de afvalcontainers kunnen gooien vraagt de wethouder Amsterdammers karton klein te maken en in de container te gooien.

Ook bol.com kijkt wat het bedrijf zelf kan doen om minder karton te gebruiken. Daarom gebruiken we dozen van zo dun mogelijk karton en inpakmachines die op maat verpakken om zo min mogelijk loze lucht te versturen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we vorig jaar 12 procent minder karton per artikel gebruikten dan het jaar ervoor’, vertelt Jori Ebskamp, manager Duurzaamheid bij bol.com.

De Kartonvreter start aanstaande zaterdag om 12.00 uur bij het de Fahrenheitsingel in Amsteldorp en rijdt dan door verschillende wijken van Oost. Op de actiepagina staan tips voor het op de juiste manier weggooien van karton en vertelt bol.com wat zij zelf doet om karton te besparen.

Check bol.com/kartonvreter.