Home Dwars nieuws Kerken en slavernij

Kerken en slavernij

0

Een ‘reizende tentoonstelling’ over Kerken & Slavernij deed deze zomer de Koningskerk aan. In de kerk aan de Van ’t Hofflaan huist de Evangelische Broedergemeente, met veel mensen uit de Surinaamse gemeenschap.

Arie van Tol | Foto’s Henk Pouw

Sinds kort is er in het Tropenmuseum een vaste tentoonstelling over onder andere het slavernijverleden onder de titel ‘Onze koloniale erfenis’. Het onderwerp keert veelvuldig terug in de media. Er worden excuses gemaakt. Ook in de kerken leeft het thema slavernij. Binnen de koloniale samenleving was het de tot slaaf gemaakten verboden tot het Christelijk geloof toe te treden, want ‘de hemel was voor geene swarten gemaakt, die waaren all des duyvels’. Op de plantages konden de tot slaaf gemaakten een eigen afro-Surinaamse cultuur en religie ontwikkelen. In de stad kregen zij hiertoe minder kans.

Op deze pagina schetsen foto’s van de expositie iets van het pijnlijke slavernijverleden, dat zich ook in de kerken manifesteerde. De ‘reizende tentoonstelling’ en het bijbehorende boekje zijn tot stand gekomen door de Werkgroep Heilzame Verwerking Slavernijverleden.

Organisaties kunnen de tentoonstelling aanvragen.
Op protestantsekerk.nl is meer informatie te vinden.