Home Dwars nieuws Kerstboomversnippering

Kerstboomversnippering

0

De jaarlijkse kerstboomverbranding op het Museumplein bestaat allang niet meer, maar het was wat mij betreft legendarisch.

Peter Hoogendijk

De brandweer van de Hobbemakade legde ijzeren rijplaten neer ter markering en bescherming van de grond. Uit alle richtingen sleepten mensen hun kerstboom mee en er ontstond vanzelf een enorme kerstbomenberg. De brandweer stak de boel in de fik, er was warme choco en live muziek van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. Het was gezellig en onbekommerd. Wat een goed begin van het nieuw jaar.

Breng je kerstboom op 3 januari naar de speeltuin met schoorsteen van Park Frankendael.

Duurzaam alternatief

Het is de hoogste tijd voor een mooie, nieuwe invulling van deze oude traditie. Want helaas, laten we wel wezen, het verbranden van dingen is niet langer een feestelijke aangelegenheid. Kolen, benzine, kerosine, aardgas, haardhout en kerstbomen verbranden leidt tot overstromingen, droogte, klimaatontwrichting, vluchtelingen. We hebben in zo’n korte tijd zoveel fikkies gestookt dat we de aarde zelf hebben opgewarmd.

Een mooie, nieuwe invulling van deze oude traditie

Het oorspronkelijke idee is van Chris, de beheerder van Park Frankendael. Hij vond het zo jammer dat al die afgedankte kerstbomen op straat werden afgevoerd naar de afvalverbranding in West. Liever had hij ze in het park gehouden om ze te versnipperen. Met die snippers kon hij dan de paden van het park beleggen. Top idee! Met een kerstboomversnippering hebben we het over een duurzaam alternatief voor de traditionele kerstboomverbranding. Fanfare en warme choco erbij en klaar!

Dennenshampoo

Het mooie is dat er een sociale kant aan dit plan zit en een duurzame, circulaire kant. Als je kerstbomen lokaal versnippert, hoef je ze niet naar West te rijden om ze te verbranden (goed, dat levert daar een beetje elektriciteit op, maar ook vieze vliegas). Versnipperen is goed voor flora en fauna van het park. Hergebruik van de kerstbomen is circulair, je hebt geen zand of grind nodig voor de paden en daarom is het ook duurzamer. Bovendien kun je er een gezellig, buurtverbindend feestje omheen bouwen. Je buurtgenoten ontmoeten met muziek en warme choco, kom daar nog ’s om. Kortom: de kerstboomversnippering is een sociaal en duurzaam evenement. Het past wat dat betreft prachtig bij de gemeentelijke ambitie ‘Amsterdam Donutstad’, waar ik eerder over heb geschreven.

Afgelopen januari hebben we in het park een klein experiment gedaan. Ondanks corona hebben we een stapel kerstbomen verzameld en de mannen van de afdeling Groen kwamen langs met een ‘kraker’ waarmee zij in een mum van tijd een keurig bergje kerstboomsnippers hebben gehakseld. Fascinerend om te zien trouwens en veel minder herrie dan ik dacht. Vrijwilligers hebben later de snippers over een mooi paadje in het park verspreid. Het rook er wekenlang fris, ik moest aan dennenshampoo denken.

Oproep

Dit jaar willen we het groter aanpakken: De Eerste Officiële Kerstboomversnippering in Park Frankendael. Er zijn al vier gegadigden voor een partij kerstboomsnippers. De eerder genoemde Chris natuurlijk, maar ook Olivia die een pluktuin in het park aanlegt; dominee René van de kerk op de hoek die een buurtmoestuin beheert; en Renske wil ook graag een hoop snippers voor Schooltuin H.C. Vink.

Daarom hier de oproep: Breng je kerstboom naar Park Frankendael (ter hoogte van de speeltuin met schoorsteen) op maandag 3 januari. Om 1 uur ’s middags begint de versnippering, het duurt tot ongeveer half drie. Je boom graag schoon en zonder gespijkerd kruis aanleveren. Er is gezellige live muziek en warme choco, net als vroeger, maar net iets anders. Ik wens iedereen alvast een vrolijk kerstfeest. En voor de beste nieuwjaarswensen zie ik jullie graag op 3 januari in Park Frankendael, tenminste als ‘tante Cor’ het toelaat.

Vragen of opmerkingen? [email protected]