Home Overzicht Kerstschaamte: komen we ermee weg?

Kerstschaamte: komen we ermee weg?

0

Kerst en oud en nieuw 2020 zitten er op. Normaal gezien voel ik na de feestdagen altijd opluchting en frisse moed. Maar dit jaar voel ik geen opluchting, maar onrust. We hebben het heel gezellig gehad met onze familie, maar misschien wat té gezellig, corona wise. De vraag is: komen we ermee weg? Of blijkt iemand toch besmet geweest? In corona-tijd is het een gok, kerst met je dierbaren.

Het organiseren van een corona-proof kerst in een nieuwe lockdown en blinde paniek in ons lijf. De speech van Rutte vers in ons geheugen en de cijfers denderend in onze nieuws-apps. Het  was nog best een issue. Wie komt wanneer, wel of geen mondkapjes, laten we ons van tevoren testen?

Uiteindelijk kwam we gelukkig tot een bevredigende conclusie: iedereen doet mee, maar we splitsen op en spreiden over meerdere dagen. Van tevoren hebben we gecheckt of iemand klachten had. Dat gaf een beetje houvast en was gelukkig niet zo. Check. Aan de kersttafel ging het echter mis. We hebben ons niet aan de anderhalve meter gehouden.

Het is gewoon niet te doen als je een spelletje met elkaar speelt of samen op de foto gaat. En je wilt het ook niet. Je wilt die warmte om je heen na de koude douche van afgelopen jaar. Iedereen snakt naar verbondenheid en gezelligheid. Ik snak naar onbezorgdheid en spontaniteit.

We hebben al zoveel gelaten. Bovendien is het ongemakkelijk om afstand van iemand te nemen die belangrijk voor je is, ook al weet iedereen wel waarom je het doet, het voelt alsof je iemand afwijst en dat wil je niet.

Ja, we zijn dus ‘stout’ geweest.

Aan de andere kant denk ik ook: fuck it, als ik dan toch ga, dan ga ik ook echt! Ik neem risico’s, maar ik heb ervan genoten en dat gun ik mezelf ook na een jaar vol voorzichtigheid en sociale terughoudendheid. Warmte en gezelligheid doen een mens goed en onze geest heeft ook wat nodig. Júist nu.

Die spagaat kennen we allemaal.
Ik hoop dat hij iets minder aanwezig is in 2021.
En dat ik niet over een week op de IC lig.
De afgelopen dagen heb ik een loopneus en kriebelhoest.
Morgen krijg ik de uitslag.