Home Dwars nieuws Keti Koti Junior | Kinderen herdenken het slavernijverleden

Keti Koti Junior | Kinderen herdenken het slavernijverleden

0

Een bloem leggen bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark en daarna 1 minuut stil zijn. Zo herdachten de kinderen van basisschool Aldoende de tot slaaf gemaakten. Een bijzonder moment. Een meisje zei: ‘Ik heb nog niet eerder zo dicht bij het beeld gestaan.’

De Rode Loper op School

Op 25 juni vond Keti Koti Junior plaats in Q-Factory, een kinderherdenking slavernijverleden voor de bovenbouwgroepen van basisscholen in Amsterdam-Oost. Voor de meeste klassen was Keti Koti Junior online te volgen.

Om Keti Koti Junior voor te bereiden en de kinderen mee te nemen in de geschiedenis van het Nederlands slavernijverleden heeft De Rode Loper op School samen met NiNsee en Tropenmuseum Junior een project uitgevoerd. De belangstelling was groot: twintig klassen van zes verschillende scholen deden er aan mee. Eerst kregen kinderen les over het slavernijverleden van het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) of Tropenmuseum Junior. Met deze kennis op zak gingen ze verder met creatieve verwerkingslessen van De Rode Loper op School. Ze schreven gedichten en maakten banieren en grote vogels van de vrijheid.

Nieuwsgierig naar het project? Na de herdenking is er gedurende de hele maand juli een tentoonstelling van de kunstwerken van de kinderen te zien bij Framer Framed. Op het Kunsthek aan het Oosterpark hangen van 25 juni tot 25 juli gedichten die kinderen tijdens het project hebben gemaakt met schrijfster Henna Goudzand.

Scholen die meededen zijn OBS Aldoende, Barbaraschool, IKC Laterna Magica, Montessori Steigereiland, Indische Buurtschool, Kunstmagneetschool De Kraal.