Home Dwars nieuws Lieveheersbeestje als Keurmerk voor Klein Dantzig

Lieveheersbeestje als Keurmerk voor Klein Dantzig

0

Volkstuinpark Klein Dantzig in Park Frankendael is het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren officieel toegekend. Op 19 juni reikte Ruud Grondel van het Algemeen Verbond van Volkstuinverenigingen het predicaat uit op een feestelijke bijeenkomst van Klein Dantzig met taart, drank en muziek.

Jaap Kamerling

Stadsdeelbestuurder en bioloog Ivar Manuel hield een enthousiast verhaal en stadsecoloog Geert Timmermans ging in op het grote ecologische en recreatieve belang van de vele volkstuinparken in de stad.

Twee jaar lang heeft een groep zeer gemotiveerde tuinders van Klein Dantzig een begeleidingstraject van het AVVN gevolgd. In die twee jaar is gewerkt aan een diverser, milieuvriendelijker en nog gastvrijer tuinpark. Daarvoor is onder meer het gemeenschappelijk, publieke groen verbeterd en gevarieerder gemaakt. Geen saaie gazons meer maar vooral wilde bloemen en planten. Dit gemeenschappelijk groen verbindt de privé-tuinen, die ook steeds meer natuurlijk tuinieren laten zien.

De bezoeker kan de inspanningen van Werkgroep Natuurlijk Tuinieren goed zien aan het voorterrein bij de entree aan de Kamerlingh Onneslaan. Dit voorjaar zie je bijvoorbeeld een veldje vol biologisch verwilderende bloembollen. In de zomer zal de prachtige centrale bloemborder vol insectvriendelijke planten bloeien en er is een perkje gekomen met stapelmuurtjes en kruiden. Voor de waterdieren is er een moerasgebiedje gekomen en er staat een bijzonder insectenhotel in de vorm van een Amsterdams grachtenpandje. Langs het centrale hoofdpad met de middensloot bieden oude knotwilgen onderdak aan gastplantjes, vogels en insecten. En de graskant is door zorgvuldig beheer omgetoverd tot bloemen en kruidenweide. Een speciale zeisploeg maait het gras twee keer per jaar met de hand.

In de sloot bloeien waterlelies en er staat altijd ergens een reiger te vissen. Alle tuinders dragen hun eigen steentje bij met bewust gebruikte tuinaarde, door het afzien van chemische middelen en het composteren op eigen tuin. Klein Dantzig biedt de buurtbewoners een mooi en divers wandelpad met veel rust, ruimte en diversiteit. Bezoekers zijn van harte welkom om mee te genieten van het groen, dat Klein Dantzig nu al 100 jaar met liefde beheert. Het Keurmerk is te herkennen aan het lieveheersbeestje, dat komt te hangen bij de ingang. Nu al 50 volkstuinparken in het land hebben het. Klein Dantzig viert op 4 september zijn 100-jarig jubileumfeestje.