Home Gezin Kinderen reizen vanaf de zomer gratis met openbaar vervoer

Kinderen reizen vanaf de zomer gratis met openbaar vervoer

0

Alle Amsterdammers van 4 tot en met 11 jaar kunnen vanaf de zomervakantie gratis reizen met de bussen, trams en metro’s van GVB. De gemeenteraad heeft daarvoor een miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat kan gratis tussen 9.00 en 21.00 uur tot en met het eind van de kerstvakantie.

Aanvragen van het gratis reizen kan vanaf 1 juli. Het wordt op een persoonlijke OV-chipkaart gezet .

Vorig jaar hebben Amsterdamse kinderen bijna een miljoen ritten gemaakt, verspreid over de hele stad. Daarmee hebben kinderen 19 procent meer ritten met het OV gemaakt. Wel bleek dat een groot deel van deze ritten tijdens de spits plaatsvond. Het gratis reizen is vooral bedoeld om kinderen de kans te geven om in de vakantie of het weekend met het OV op bezoek te gaan bij familie of vrienden, naar een park of een zwembad, of naar een museum of evenement te reizen.

Om die bezoekjes verder te stimuleren en niet voor extra drukte tijdens de ochtendspits te zorgen, zijn de tijden aangepast naar 9.00 tot 21.00 uur. Daardoor kan de actie dit jaar voor hetzelfde geld meer dan een maand langer doorlopen. De actie loopt dit jaar van 20 juli tot en met 5 januari 2025. Kinderen moeten altijd onder begeleiding van een volwassene reizen.

Wethouder Van der Horst hoopt dat het gebruik van het openbaar vervoer door deze actie blijvend toeneemt: ‘Het gaat na een aantal zware jaren weer beter met het openbaar vervoer. Het zou mooi zijn als nog meer mensen hun weg vinden naar onze bussen, trams en metro’s, want er is in onze drukke stad steeds minder ruimte voor auto’s. Op deze manier kunnen kinderen van jongs af aan leren om gebruik te maken van het OV.’