De Jodenbreestraat, waar Rembrandt vroeger woonde, ligt in het verlengde van de Sint-Antoniesbreestraat, daar is drie maanden lang kunst te zien in dertig straatvitrines. Op loopafstand van deze straten staan de basisscholen De Witte Olifant en de Sint Antoniusschool. Kinderen uit groep 7 deze scholen hebben hun voormalige buurtgenoot in het zonnetje gezet door mensen die hij schilderde op eigen wijze na te schilderen. De kindertentoonstelling is een vast onderdeel van de Open Ateliers Nieuwmarkt. 

Kunstenaars die deelnemen aan de de Open Ateliers Nieuwmarkt hebben schilderworkshops gegeven aan kinderen van De Witte Olifant en de Sint-Antoniusschool. Nu worden de kunstwerken getoond tijdens het weekend van de Open Ateliers. Dit jaar heeft de Stichting Kunst en Cultuur Amsterdam-Centrum dertig vitrines, die aan weerszijden van de Sint-Antoniesbreestraat hangen, beschikbaar gesteld voor de kindertentoonstelling.

Twee weken na de opening van de tentoonstelling ‘Jonge meesters schilderen Rembrandt’, start het tweejaarlijks evenement Open Ateliers Nieuwmarkt. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni is in de mooie Uilenburgersjoel op drie verdiepingen de overzichtstentoonstelling te zien met werk van de honderd deelnemende kunstenaars. De Sjoel is een goed startpunt van je kunsttour door de buurt. Alle informatie voor het uitstippelen van een boeiende route langs de ateliers is beschikbaar. Met hulp van de flyer en plattegrond ga je naar ateliers en groepslocaties waar kunstenaars solo of als groep exposeren. In het sfeervolle souterrain is, behalve nog meer kunst, de bar te vinden met drank en een nieuw lokaal biertje.

De groepslocaties zijn op markante plekken in de Nieuwmarktbuurt te vinden, zoals De Boomsspijker, House of Arts & Crafts, Werkplaats 5, Outsider Art Galerie, Buurtkamer De Moddermolen, Waag Futurelab. Ook Museum Rembrandthuis maakt deel uit van de atelierroute. In de Theateracademie in de Jodenbreestraat geven twee studenten ieder een korte voorstelling geïnspireerd op hun persoonlijke band met de Nieuwmarktbuurt.

Check www.ateliersnieuwmarkt.nl

Foto’s Hermien Buyse