Home Overzicht Kinderkunst: Een bonte verzameling levensgrote mensfiguren bij Factor IJ

Kinderkunst: Een bonte verzameling levensgrote mensfiguren bij Factor IJ

0

Bij Factor IJ is het resultaat te zien van Mens! een prachtig kunsteducatieproject van De Rode Loper op School. Leerlingen van de Willibrordschool op IJburg maakten levensgrote mensfiguren tijdens de Kuns-t en Technieklessen. Tot 28 januari is Mens! te zien.

De tentoonstelling bestaat uit een bonte verzameling figuren, die allemaal van een ander restmateriaal zijn gemaakt. Van hout, karton, plastic, tot knuffels, takken en leer. Door de grote diversiteit valt vooral op wat ze gemeen hebben: mens-zijn!

Mens! is een kunsteducatieproject van De Rode Loper op School en bestaat uit een reeks van vijf lessen. Kunst- en techniekdocent Gerald Maurice heeft met ruim honderd kinderen, zes klassen van de Willibrordschool, aan dit project gewerkt. In de eerste twee lessen is per klas een skelet gemaakt. Leerlingen bekeken de mens vanuit biologisch oogpunt en construeerden elk onderdeel van het menselijk lichaam van gips en ijzerdraad. Van ellepijp, onderkaak, middenrif tot kleine teen.

Daarna werkten ze als echte kunstenaars en dachten na over vragen zoals: hoe zal de mens evolueren? Hebben we straks vleugels en zwemvliezen? Ook zijn er veel verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en keken de kinderen naar werk van onder anderen de kunstenaars Antony Gormley, Folkert de Jong, David Altmejd en Niki de Saint Phalle.

De kinderen gebruikten diverse gereedschappen, er is geëxperimenteerd, overlegd, samengewerkt, gesjouwd en bovenal hard gewerkt. Alle mensfiguren zijn van een ander restmateriaal gemaakt, van hout, karton, plastic, tot leer, takken en computeronderdelen.

Voor de kinderen was het spannend, ze hadden nog nooit zo groot en met zoveel gereedschap gewerkt. Ze probeerden nieuwe dingen uit, ontdekten waar ze plezier in hadden en wat ze moeilijk vonden. Hoe bevestig je een hoofd van pvc-buizen en maak je van cd-roms een arm?

Dit kunsteducatieproject laat zien wat er gebeurt als je buiten de gebaande paden leert denken, het stimuleert vindingrijkheid en kinderen worden uitgedaagd. Door kunst leer je anders kijken. Werken met de verbeelding en samen creëren, maakt het leven ruimer en leuker! De beelden, twintig unieke mensfiguren, roepen vreemde en grappige associaties op. Je zult allerlei eigenaardige menselijke karakters herkennen.

Mens! is open van zaterdag 14 januari  tot en met zaterdag 28 januari van 11.00 tot 18.00 uur. De feestelijke opening is op 14 januari om 16.00 uur.