Het boek Wij Slaven van Suriname van Anton de Kom is gratis beschikbaar voor geïnteresseerde Amsterdammers. Aanleiding is 80 jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog en 80 jaar na de dood van De Kom. ‘Verzet en onverzettelijkheid zijn van alle tijden.’ Vanaf zaterdag 22 februari is het boek bij alle Amsterdamse bibliotheken gratis af te halen. Intellectueel, activist en schrijver Anton de Kom is geboren op 22 februari 1898.

Met Wij Slaven van Suriname, kun je kennismaken met het boek waarin De Kom de strijd tegen de koloniale overheersing en anti-zwart racisme beschrijft. De Kom sloot zich later in Nederland aan bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Hij werd verraden en gedeporteerd en stierf in een Duits concentratiekamp op 24 april 1945.

‘Sommige verzetshelden zijn bekender dan anderen’, legt wethouder Touria Meliani uit. ‘Het verzet door mensen van kleur is nagenoeg onzichtbaar gebleven. Terwijl ook zij er waren. Ook mensen uit de koloniën streden tegen de onderdrukking. Zij hadden daar al ervaring mee, in het verzet tegen koloniale uitbuiting. Een van hen was Anton de Kom. Hij zag in het nazisme dezelfde onderdrukking en uitsluiting als waar hij zijn hele leven al tegen streed. Hij leert ons dat verzet en onverzettelijkheid van alle tijden zijn. Ik vind het belangrijk dat we zijn stem blijven horen.’

Wij Slaven van Suriname is een heruitgave van de oorspronkelijke tekst, door uitgeverij Atlas Contact, met een nieuwe cover door kunstenaar Sidney Waerts en een nieuw voorwoord van Touria Meliani en burgemeester Femke Halsema. Ook een essay van Mitchell Esajas (The Black Archives) uit 2020 maakt deel uit van de uitgave.