De Populierenweg is vast wel bekend bij iedereen die wel eens met de trein reist tussen Muiderpoortstation en Amstelstation: 14 blokken met woningen die een paar jaar geleden zijn opgeknapt met fris wit pleisterwerk. Dat er in een deel van de kelders van deze blokken inmiddels elf atelierruimtes gevestigd zijn is veel minder bekend. Zondag 6 april komt daar verandering in met een open atelierroute die wordt georganiseerd door initiatiefnemer Jack van Lieshout en de kunstenaars zelf.
Geboren Amsterdammer Jack (1962) noemt zich activist/maatschappelijk ondernemer. Met zijn bedrijf De Baron bouwde hij de afgelopen jaren al 23 fietsenstallingen, 50 opslagruimtes en 17 werkruimtes/ateliers in bestaande panden in heel Amsterdam. Een flink aantal daarvan is in Oost te vinden.
De elf ateliers aan de Populierenweg en de Olmenweg zijn gemaakt in ruimtes waar destijds blokverwarmingsinstallaties op basis van oliestook te vinden waren. Toen die overbodig werden door de overgang op individuele gasverwarming bleken deze kelderruimtes gezien de steile toegangstrappen ongeschikt om als fietsenstalling te worden gebruikt.

Met het oog op het grote gebrek aan betaalbare werkruimtes voor kunstenaars in de stad stelde Jack aan hoofdverhuurder Stadgenoot voor om er atelierruimtes van te maken. Stadsgenoot vond het een goed idee. De enige voorwaarden waren dat ze geen overlast mochten geven aan de bewoners die er boven wonen en ze geen oneigenlijke concurrentie met winkelstraten vormen.

Zodra ze vrij kwamen heeft Jack ze sinds 2016 eigenhandig een voor een opgeknapt en ingericht en vond hij via zijn netwerk – ook elders in de stad had hij al ateliers gerealiseerd – gemakkelijk kandidaten die wel zo’n ruimte wilden huren. In het begin waren de gebruikers toevallig alleen vrouwen, later werd dat een bewuste keuze. De diversiteit in hun werk is groot: porselein, schilderijen, sculpturen, foto’s, droogbloemen, objecten, tekeningen, interieurontwerp, grafische vormgeving, maar ook een schoonheidssalon, kapper en nagelsalon.
Als motivatie voor zijn werk noemt Jack de commercialisering van de stad, waar hij graag een tegenwicht aan wil bieden. Niet alleen aan de rafelranden van de stad, maar juist ook middenin de stad, in woonbuurten moet er ruimte blijven voor creatieve ondernemers, vindt hij. ‘De creativiteit en diversiteit van kunstenaars werkt aanstekelijk’, vult hij aan. Door de vier kleine ramen van elk atelier ’s avonds bij wijze van vitrine te verlichten geven de ateliers ook kleur aan de straat en roepen ze nieuwsgierigheid op bij de bewoners en passanten.

Als activist op velerlei gebied noemt hij zichzelf ‘Jack of all trades’: ‘ik pak van alles aan, als het maar iets maatschappelijk bijdraagt aan de stad’. Inmiddels kan hij leven van zijn activiteiten onder de vlag van De Baron, maar daarnaast is hij vooral ook actief met allerlei vrijwilligerswerk in zijn eigen Staatsliedenbuurt en binnen zijn volkstuinvereniging.
De open atelierroute van zondag 6 april organiseert hij voor de eerste keer en is niet alleen bedoeld om Amsterdammers te laten kennis maken met het werk van deze kunstenaars, maar ook om ze met elkaar te laten kennismaken en elkaar te inspireren.
De ateliers zijn van 12.00 tot 16 uur open voor publiek en zijn te vinden aan de Olmenweg 7d en de Populierenweg 8D, 11A, 14D, 17A, 43A, 55A, 59A, 68D, 71A en 83A en zijn herkenbaar aan een poster en ballonnen.