Amsterdam Matching ruilt en veilt op zaterdag 18 maart kleding voor slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. De middag is ook bedoeld om de milieubelastende productie van kleding met hergebruik tegen te gaan.

Lewis Daniels

Deze derde editie van de kledingruilmiddag is groter dan de voorgaande. Initiatiefnemers en docenten Nederlands Vanessa Pruijt en Lisa Janssen geven ook les aan mensen met Syrische en Turkse achtergronden, waardoor ze een grote doelgroep bereiken. Met hen bekijken ze aan welke goede doelen ze het beste kunnen doneren.

Lisa en Vanessa

Het principe van de kledingruil is simpel, neem maximaal zeven kledingstukken of accessoires mee en wissel die onderling uit. De kleding wordt geëtaleerd op tafels in de grote zaal van het Leger des Heils, die voor deze middag in een kledingzaak en veiling verandert. Wie geen kleding meeneemt of niets meer te ruilen heeft, kan voor elk uitgekozen kledingstuk een donatie doen. De hoogte daarvan is naar draagkracht. Belangrijkst is dat alle bezoekers een geslaagde lente-garderobe vinden en de kleren een nieuw thuis krijgen.

De mooiste kleding wordt geveild, de opbrengst hiervan is bedoeld voor de slachtoffers van de aardbeving. Om de kosten te dekken én meer geld voor Syrië en Turkije in te zamelen is de entreeprijs vijf euro. Koffie, thee en taart is gratis. Overgebleven kleding blijft bij het Leger des Heils en krijgt daarvandaan een zinvolle bestemming.

De kledingruil en veiling is op zaterdag 18 maart van 15.00 en 17.00 uur bij Het Leger des Heils, Derde Oosterparkstraat 271.