Wethouder Sofyan Mbarki heeft de strijd aangebonden met commerciële voetbalscholen die de clubs verdringen. De wildgroei aan commerciële voetbalscholen op gemeentelijke sportvelden moet stoppen. Wethouder Mbarki wil dat zij een marktconforme huur gaan betalen, óók om te voorkomen dat iconische Amsterdamse voetbalclubs omvallen.
Redactie
‘Het verenigingsleven staat onder druk en dat is zorgelijk’, zegt Sportwethouder Mbarki. ‘Jarenlang hebben we als gemeente toegestaan dat het aantal commerciële voetbalscholen gestaag toeneemt, dat zij gebruik maken van publieke grond en langzaamaan voetbalverenigingen verdringen.’ Mbarki wil daar paal en perk aan stellen. Daarom gaat hij de Amsterdamse voetbalscholen meer én beter reguleren. ‘Ook ga ik mij komende jaren inzetten voor meer ruimte voor meiden- en vrouwenvoetbal en een verbeterde sociale veiligheid op verenigingen. Dit doen we samen met de voetbalverenigingen en de KNVB.’
Op dit moment zijn er zo’n tachtig commerciële voetbalscholen actief in Amsterdam. Er is te weinig zicht op de kwaliteit van deze scholen en de mate waarin aan enkele basisvoorwaarden voldaan wordt. Terwijl sportclubs waar de gemeente een samenwerkingsrelatie mee heeft, onder andere aan de Basiseisen Sociale Veiligheid moeten voldoen, geldt dit nu niet voor de voetbalscholen.
Voetbalscholen maken gebruik van publieke velden via een vereniging voor een maatschappelijk tarief of ze betalen er niet voor, terwijl voetbalscholen zelf commerciële tarieven hanteren. Hiermee is een ongelijk speelveld ontstaan en een scheve verhouding tussen kinderen van ouders die zich extra trainingen kunnen permitteren en kinderen van ouders die dat niet kunnen, dit zorgt voor ongelijkheid.
Vóór de zomer komt de wethouder met een actieplan om het amateurvoetbal in de stad te versterken. Voetbal is de grootste sport van Amsterdam en heeft een belangrijke sociale waarde. De verenigingen hebben al jaren te maken met een mix aan problemen: tekort aan vrijwilligers, geen goede invulling van bestuursfuncties en de opkomst van commerciële voetbalscholen die sommige verenigingen dreigen te verdringen. Het plan wordt vastgelegd in de Amsterdamse Voetbal Agenda en richt zich op vier actielijnen: versterken van voetbalverenigingen, reguleren van commerciële voetbalscholen, toegankelijkheid voor meiden en zaalvoetballers vergroten en inzetten op sociale veiligheid.