Home Overzicht Kleine Wereld

Kleine Wereld

0

Inmiddels zitten we alweer een paar weken in coronatijd en is de wereld een stuk kleiner dan voorheen. Mijn actieradius beperkt zich tot een paar honderd meter in en om het huis. Zelfs na mijn kruisbandreconstructie kwam ik verder van huis dan nu.

Gelukkig hebben we hele mooie dagen met veel zon gehad waardoor we niet helemaal opgesloten zaten in huis. De eerste maanden van het jaar leek het wel een eeuwigdurende herfst met eeuwigdurende regen. Dan zijn we nu toch een stuk beter af.

Met een kleine wereld heb je ook meer aandacht voor kleinere dingen. Wat vaker een gesprekje met de buren, op veilige afstand natuurlijk. Wat bloeit en groeit er elke dag in de tuin, een ontluikende lente was nog nooit zou precies bijgehouden bij ons. En een combinatie van die twee: de buren hebben een moestuin gemaakt in hun voortuin. Wellicht de eerste voortuin in Amsterdam met kruiden en groenten? Ik vind het nog wel een dappere aangelegenheid met bijvoorbeeld loslopende viervoeters in de buurt, maar vooralsnog staan er blijmoedig aubergines, radijsjes, peterselie en paprika’s stevig hun best te doen uit te groeien tot volwassen exemplaren. Ik volg het met belangstelling en hoop op een uitnodiging van de buren voor een etentje uit eigen tuin als het zover is.

Terwijl heel veel mensen net als ik zich keurig aan de richtlijnen van het RIVM houden, zijn er toch ook mensen die daar meer moeite mee hebben, die geen afstand houden en zo zichzelf en anderen in gevaar brengen. We hebben in Oost heel veel mooie plekjes die heel aantrekkelijk zijn, zeker met een zonnetje en waar we normaliter graag zien dat mensen recreëren en plezier hebben met elkaar, maar nu is het echt niet de bedoeling om op deze plekken samen te komen. Iedereen moet af en toe naar buiten, maar maak een wandeling en houd afstand. Als we dat niet met elkaar op brengen dan kunnen richtlijnen wel eens hele harde maatregelen worden en mogen we het huis niet eens meer uit. De mensen met een tuin kunnen dan van geluk spreken. Ik kan de radijsjes nog uit de grond kijken, maar voor heel veel Amsterdammers zal deze periode dan heel moeilijk worden. Dus blijf thuis als het kan en houd afstand. Want een kleinere wereld begint ook bij jezelf.