Home Overzicht Klimaatwandelingen, groene inspiratiebron voor duurzaam Oost

Klimaatwandelingen, groene inspiratiebron voor duurzaam Oost

0

De Raad van Kerken Amsterdam, buurtinstanties en bewoners organiseerden op Stille Zaterdag meerdere klimaatwandelingen langs duurzaamheidsinitiativen in Oost.  De routes met drie verschillende startpunten eindigden op het Wensplein voor Vrede bij de Muiderkerk, waar de middag werd afgesloten met koffie, thee en een groene oecumenische viering.

Elke route begint met een inleiding, die van buurthuis de Meevaart gaat over vergroening door buurtinitiatieven. Cultureel centrum Jungle informeert over energietransitie en de Oosterparkkerk houdt een presentatie over duurzame ontwikkelingsdoelen.

Tijdens het wandelen komen de deelnemers langs buurtcentra en kunstenaars die vertellen wat ze aan verduurzaming doen. De tuin van de Ulu Camii-moskee vergroent de buurt. Atelier Haak-in zamelt, petflesjes en doppen in voor creatief hergebruik. Het Blauwe Huis, een door vluchtelingen opgericht kledingatelier op de Zeeburgerdijk, streeft naar kledingproductie in Nederland en hergebruik van textiel om het milieu te ontlasten. De buren bij Made to mend geven kleding een nieuw leven na reparatie. De verderop gelegen Fashion Machine onderzoekt mogelijkheden kleding te maken die bij het wassen geen plastic deeltjes in het water achterlaat.

Geke van Vliet van Groene Kerken, een werkgroep voor vergroening en sociale rechtvaardigheid, geeft in de Elthetokerk voorlichting over verduurzaming. Ze adviseert kerken over betere isolatie en leveranciers van groene producten. Van Vliet is blij met het hoge aantal bezoekers.

‘De wandelaars zijn enthousiast en inspireren elkaar. Ideeën worden daden.’ Het verbaast haar dat veel over kerken en duurzaamheid nog onbekend is. ‘Doel is dat rekening houden met het klimaat een vanzelfsprekendheid wordt binnen de geloofsgemeenschappen. En daarbuiten natuurlijk. Om dat te bereiken moeten nog veel stappen worden gezet.’

Stichting Simpel + Eenvoud als pluspunt, werkt aan groenere straten door het planten van bomen en de aanleg van gevel- en balkontuinen te stimuleren. Om de zoveel tijd verschijnt een buurtkrant. De op woensdag en zaterdag vanaf 15.00 uur geopende Stadsoase Oost Indisch Groen is een door buurtbewoners beheerde buurttuin waar (groene) samenwerking wordt bevorderd.

Het duurzame Friese restaurant Thúskomme op de Batjanstraat is ingericht met tweedehandsmeubelen en heeft alleen ecologisch verantwoorde gerechten en dranken op de kaart. De jenever is gemaakt van afgedankt brood.

Lisa (11) en Boris (9) logeren dit weekend bij hun oma Tineke en gingen mee naar de presentatie in Jungle. Ze maakten ‘zaadbommen’ in het Afvalpaleis, die ter gelegenheid van Pasen in een papieren eierendoos zijn verpakt. De bloemen die de zaadbommen voortbrengen, dragen bij aan het in stand houden van de bijenpopulatie. De kinderen zijn erg betrokken bij het klimaat en hielpen eerder bij schoonmaakacties in parken. Lisa heeft voor vandaag een bord met de tekst ‘Save The World’ gemaakt.  De tekening bij de tekst kun je op twee manieren interpreteren. ‘Het is een oog dat waarschuwt én een fles die in de oceaan drijft.’

Chris van het duurzame, veganistische cateringbedrijf The Local Squeeze verzorgt de catering in de Elthetokerk en Muiderkerk. Ze krijgt veel reacties van de wandelaars. ‘Hun kennis over het klimaat is heel verschillend. En er zijn – als het ware –  beginners en gevorderden. Mooi dat ze op een dag als deze hun ervaringen kunnen uitwisselen.’ De producten die Chris vandaag verkoopt zijn voorzien van een eigen energielabel, zodat de koper weet hoe milieubelastend de ingrediënten zijn.

Het best scoren de bieten, die per kilo een voetafdruk van 0.22 kg CO2 hebben. Door de oorlog in Oekraïne doneert ze dit weekeind bij elke verkoop een maaltijd aan dat land. Een van de wandelaars haakt daar op in. ‘Duurzaamheid is ook goed voor Oekraïne. Behalve het milieu beschermen, wil ik zo min mogelijk geld uitgeven aan gas waar Poetin zijn vuile oorlog van betaalt. Ik douche niet meer dagelijks en heb sinds de inval de kachel zo goed als niet meer aangezet.’

De tuin van Rens van der Linden.

De Indische Buurt heeft veel buurtgenoten met groene initiatieven. Rens van der Linden uit de Gorontalostraat bedacht een buurtgeveltuin van 130 meter. Ella Francken onderhoudt de tuin van de Meevaart. Op de hoek van de Balistraat en de Benkoelenstraat verzorgt Ben van Overmeeren een mooie groene hoek met zelfs goudvissen. Hij is goed bekend met planten en bloemen, verkocht ze vroeger op de Dappermarkt.

Selman Aqiqi maakte verschillende boomspiegels en geveltuintjes in de Soembawastraat. Dolf Mol beheert een buurttuin in de Minahassastraat, een parkje dat is gerealiseerd met geld van de stichting Park Om de Hoek. Mustapha Eljarmouni organiseert culturele en educatieve activiteiten in de Batjanzaal. Kinderen uit de buurt kunnen bij hem plantenbakken adopteren. Afgelopen zomer waren daar pompoenen en zonnebloemen. Gebiedsmakelaar Desmond Ronner helpt bewoners van de Indische Buurt met initiatieven voor vergroening.