Over salades en dressings gaan in culiland de gekste verhalen. Bijvoorbeeld dat Michelin-inspecteurs in een sterrenrestaurant altijd een groene salade bestellen: aan de manier waarop die is aangemaakt her- of ontkennen ze het meesterschap.
Alice Waters is sinds 1971 de chef van Chez Panisse, in Berkeley, Californië en werd beroemd met haar salades. (Waters was trouwens een van de eerste chefs die het lokaal en duurzaam koken propageerde. Ze is net zo veel chef als activist: ze startte bijvoorbeeld de Edible Schoolyard Project, maar nu dwalen we af.) Over Waters hoorden we ooit dat zij feilloos proefde of een dressing zuur genoeg was. Waters verklaart dat je dressing altijd moet proeven in combinatie met je andere gerechten: vaak moet je hem zuurder laten dan je denkt, omdat de dressing op moet boksen tegen romige, of zoete smaken. De dressing van deze week hoort bij een rijstsalade, maar is ook lekker over zalm, of gegrilde kip en wordt onweerstaanbaar met wat sesamolie, of vissaus, nou ja, ziet u maar. Eet smakelijk.
Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat