Home Eten&Drinken Koken met Marijke | Sûpepudding met aardbeiencoulis

Koken met Marijke | Sûpepudding met aardbeiencoulis

0

 

Pudding gold vroeger bij mij thuis als een feestelijk toetje. Heel wat anders dan de yoghurt of vla uit een fles die we gewoonlijk kregen. Voor pudding was van tevoren nagedacht en gewerkt, hij was gekookt, afgekoeld en gestort, en misschien ook nog versierd. Kortom, feest!

Marijke Bakker | Illustratie Afra Barentz

Deze karnemelkpudding is van oorsprong Fries en heet sûpepudding. Sûpe is Fries voor karnemelk. Het recept komt uit een Libelle van veertig jaar geleden, destijds door mij uitgeknipt en ingeplakt in een multomap met recepten – een van mijn oudste kookboeken. Omdat er geen vet in de pudding zit, is het een heel fris en licht nagerecht als afsluiting van een stevig maal. En het is niet duur.

Je hebt nodig voor 6 personen
  • 1 liter karnemelk
  • 15 blaadjes witte gelatine
  • 200 gram suiker
  • 2 onbespoten citroenen
  • 1 deciliter water
  • vorm van 1,25 liter of 6 kopjes

Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit. Neem een niet te kleine steelpan en warm 1 dl water op. Doe de suiker erbij en roer tot hij is opgelost. Doe het citroensap erbij. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerend één voor één op in de vloeistof. Zorg dat de temperatuur van het mengsel niet te hoog wordt, anders gaat de bindkracht van de gelatine verloren. Het moet net zo warm zijn dat de gelatine oplost en de karnemelk straks niet gaat schiften.

Haal de pan van het vuur en doe de karnemelk en de citroenrasp erbij. Roer goed. Doe de lauwe vloeistof in een vorm van 1,25 liter of maak eenpersoonspuddinkjes in een kopje. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.

Coulis

Coulis is een koude saus van vers gepureerd fruit. Behalve van aardbeien kun je de saus maken van abrikozen, perziken en allerlei soorten rood fruit. Vruchten als abrikozen, frambozen, bramen en blauwe bessen winnen aan smaak als je ze eerst kort opkookt met een beetje water. Zeef de saus als er pitjes in de vruchten zitten.

Als de eerste aardbeien op de markt komen, zijn ze vaak erg hard. Door ze te pureren bloeit de smaak wonderwel open.

Voor de aardbeiencoulis heb je nodig
  • 400 gram aardbeien
  • 50 gram suiker
  • sap van een halve citroen
  • staafmixer en mengbeker

Was de aardbeien als ze vies zijn. (Tegenwoordig is dat bijna nooit meer het geval.) Doe ze in een mengbeker met de suiker en het citroensap en pureer met de staafmixer.

Stort de karnemelkpudding op een schaal. Als hij moeilijk loskomt, kun je de vorm even in heet water houden. Serveer met de aardbeiencoulis. Lekker ite allegear! (Fries voor Eet smakelijk allemaal).