Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Asperges

Koken uit de Krat | Asperges

0
Recept | Bavette met dragonsaus, groene asperges, gebakken aardappels en kropsla.

Evenwicht, daar draait het om in de natuur. Evenwicht tussen wortels en takken, tussen warm en koud, nat en droog, tussen mens en planeet. Als dat evenwicht wordt verstoord gaat het mis. We hoeven de klimaatrapporten hier niet voor jullie samen te vatten.

En toch, het zíjn die zorgen over het klimaat, waardoor we ons dit jaar verbaasden over de eerste witte asperges die te koop waren. Eind maart was het. Toen al?

Die asperges komen dan wel van Nederlandse bodem, maar die bodem wordt verwarmd. Er lopen leidingen met warm water door de aspergeheuvels, zodat de scheuten sneller groeien.

Zullen we daar gewoon mee ophouden? Een van de charmes van asperges is nu juist dat ze zo’n kort seizoen kennen.

Het seizoen voor witte asperges is zo kort omdat de plantwortels na eind juni energie moeten opdoen voor het volgend jaar. Over evenwicht gesproken: werken en rusten.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat