Er zijn zo’n vijftienduizend soorten zand op de wereld, en het schijnt dat het fijnste aller soorten in Blokzijl te vinden is, een dorpje op de rand van Overijssel en de Flevopolder. Dat is ook de plek waar Simon en (zoon) Titus Galema hun gemengd boerenbedrijf hebben. Het Blokzijler zand is fijn, heel stuivend zand. Simon en Titus wisten er wel raad mee, want door die fijne structuur is het zeer geschikt voor aspergeteelt.

Op hun perceel, waar zoals Simon zegt ‘bij wijze van spreken de Zuiderzee nog tegenaan klokt’, telen ze biologische asperges. De kwaliteit is zo goed dat de allermooiste asperges terecht komen bij sterrenrestaurants en dat tijdens lenteweken tientallen klanten het bedrijf opbellen: zijn ze er al?

De lekkerste asperges komen direct van het land, maar we wonen niet allemaal in de buurt van Blokzijl, Brabant of Limburg. Gelukkig hebben wij bij de Krat een goede band met Simon en Titus, en zo komen de asperges ook bij de Kratchefs terecht. We houden van de klassieke witte, maar groene asperges, die door boven de grond te groeien hun kleur krijgen, zijn minstens zo lekker. En: je hoeft niet te schillen!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat