Basmati betekent ‘geurig’ en het is dan ook een super aromatische rijst, die bloemig en notig ruikt en past bij veel uiteenlopende gerechten.

De rijst groeit in India aan de voet van de Himalaya. Dit in tegenstelling tot pandanrijst, die uit Thailand komt. Overigens is jasmijnrijst een preciezer naam hiervoor. Pandan mag pas zo heten als je de rijst ook daadwerkelijk kookt met pandanblad, om de geur en smaak een extra boost te geven.

In Europa geldt voor een aantal producten een beschermde regionale herkomstbescherming. Denk aan Goudse kaas en camembert, of feta. Nu wil India dat de Europese Commissie alleen nog basmatirijst uit India accepteert. Waarop buurman Pakistan woest werd: dat is tot op heden de twee-na-grootste exporteur van de rijst! De Europese Commissie gaf de landen opdracht met elkaar te gaan praten. Een wijs advies, in veel gevallen trouwens.

Nóg aromatischer wordt basmatirijst wanneer je er smaakmakers aan toevoegt. Denk hierbij aan citroenschil, kardemom, serehstengel en steranijs zijn ook heel lekker.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat