We willen er zeker niet gewichtig over doen, maar wat ons betreft, hoort het bereiden van voedsel tot de kunsten. Eten klaarmaken vraagt geduld, inspiratie, creativiteit en een zeker talent voor verhoudingen. Net zoals in de schilderkunst, of muziek. Geen hard zonder zacht, geen licht zonder schaduw.
De Perzische keuken weet dit al eeuwen. Er zijn kookboeken bekend uit de achtste en negende eeuw, geschreven door koks die daarnaast net zo makkelijk gedichten schreven. Het jaarlijkse yalda-feest, waarop landen in het Midden-Oosten de kortste nacht en de komst van de zon vieren, is een combinatie van heerlijke gerechten en het lezen van gedichten van de dichter Hafez, uit de veertiende eeuw. De beroemde Perzische dichter Rumi was een leider binnen het soefisme, een mystieke stroming binnen de islam. Als mensen tot deze groep wilden toetreden vewachtte Rumi dat ze eerst 1001 (!) dagen in de keuken doorbrachten.
Een van de beroemdste schotels uit die Midden-Oosterse keuken is borani. Het is een stoofgerecht van groenten met yoghurt. De bekendste is banjan borani, met aubergine, maar je kunt het ook maken met biet.
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat