Opeens was het gerecht overal op Instagram, Pinterest en Tiktok: congee (spreek uit: kondjie). Het Chinese rijstgerecht wordt geprezen als troostend, verwarmend, ja, béter makend, een kom eten als een warme deken. Dat moesten we natuurlijk maken!

Oorspronkelijk is congee een Aziatisch ontbijtgerecht, dat Aziatische kinderen ook vaak krijgen als ze ziek zijn. In Japan heet het okayu, in Korea yuk. Maar omdat westerlingen nauwelijks ontbijten met rijst, én je congee kunt aankleden met talloze toppings is het bij ons een lunch- en dinerhit geworden.
De extreem fluwelige textuur van congee bereik je door de rijst te koken in veel water, denk aan een verhouding van 6:1, en dan bij voorkeur lang. Wij kennen mensen die de rijst zo’n zes uur laten opstaan, maar dat haal je meestal niet op een doordeweekse dag.

De basis congee kun je tweaken zoals je maar wil: kook gember en steranijs mee, roer er sojasaus, sesamolie en chiliflakes door, een eitje erdoorheen maakt de smaak nog zachter. Ook een hit als je kiplekker bent!

Inger Boxsem en Het team van de Crisp weekbox

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door cr’sp de Krat