Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: De ecokeuken van Wind

Koken uit de Krat: De ecokeuken van Wind

0
Recept: Kabeljauwfilet met Beemster Valery, venkel, paksoi en sinaasappeldillesaus van Pierre Wind.

Wij hebben een zwak voor kok Pierre Wind. Veel geluid, grote gebaren en stevig Haags accent. Die zwak ontstond toen Wind tevergeefs op Haagse deuren beukte om smaaklessen toe te voegen aan het lesprogramma van onze kinderen. Wat een gemiste kans… Maar Pierre laat zich niet op de kop zitten; hij verzint zo weer wat anders, er stuiven tien ideeën tegelijk door zijn hoofd; kikkûh!

Onlangs verscheen zijn nieuwe kookboek: De ecokeuken van Wind, handboek voor duurzaam koken. Werkboek was ook een goed woord geweest, want Wind wil ons iets leren. Meteen al in de inleiding heeft hij ons te pakken. Hoe komt het dat we bij duurzaam eten denken aan manier van telen, verpakking, transportkilometers voor zijn part, maar nooit, hij zegt nooit, aan de manier van koken. Hóe kook je eten op een duurzame manier?

Originele gedachte, geef toe. Zo introduceert Wind de kookstopmethode. Die wij al gebruiken bij asperges: opzetten met koud water (deksel op de pan!) en uitdraaien als het water kookt. Dat kan dus met een heleboel ingrediënten. In het kort: zet dat vuur eerder uit. Scheelt bakken energie. In het receptenboekje een experiment van deze orde.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat