Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Kurkuma

Koken uit de Krat | Kurkuma

0
Recept | Hartverwarmende stoof met aubergine, geprakte kikkererwten, Nieuw Zeelandse spinazie, feta en koriander.

Een van de magische ingrediënten in de keuken is kurkuma, of koenjit. (Dit laatste verwijst naar het Maleise woord kunyit). De specerij staat ook wel bekend als Indiase geelwortel. De wortel – die veel lijkt op die van gember- wordt gedroogd en tot een warm okergeel poeder vermalen. Door de sterk kleurende werking wordt het door Hindoestanen ook wel gebruikt om hun handen mee te kleuren.

In de Aziatische en Noord-Afrikaanse keuken is het

een basisingrediënt. Het zit bijvoorbeeld in kerriepoeder en Indiase masala’s.  Kurkuma zorgt voor een prachtige gouden zweem aan stoofpotten en groenten. Wat kurkuma door de rijst geeft meteen een restaurant vibe.

Kurkuma schijnt vele kwalen te verlichten. In Azië gebruikt men het om wondjes en schrammen te genezen. Serieuzere claims reppen zelfs van de werking tegen hersenaandoeningen. Dat laatste is niet waar gebleken, maar met kurkuma koken kan in het geheel geen kwaad. Gezond eten is in ieder geval een goed idee.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat