Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Lahmacun

Koken uit de Krat | Lahmacun

0

Een van onze oudste en trouwste leveranciers is kwekerij Osdorp. Die kwekerij is verantwoordelijk voor de (gekleurde) cherrytomaatjes, de smaakvolle rode, en -als de tomaat er rijp voor is- de Rembrandtwaardige coeur de boeufs. Ze telen ook aubergines, paarse met mooie witte strepen; graffiti-aubergines noemen ze het zelf.

Geen massaproductie in Osdorp, nadrukkelijk geen lopendebandwerk. Sterker nog: bij kwekerij Osdorp wordt het werk met aandacht en liefde gedaan door mensen die het knalharde eenentwintigste-eeuwse tempo niet helemaal bijhouden. Mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, mensen die een adempauze nodig hebben, mensen met een verslavingsachtergrond.

Hoe er ook genoten kan worden van aardse groene kool, romige aardappelpuree en de trouwens ook behoorlijk veelzijdige knolselderij, het is een opgewekt moment zodra het assortiment uitbreidt vanaf een zeker moment in de lente.

De kerstomaatjes zijn op zo veel manieren te eten zowel in de risotto als bij de Turkse pizza kunnen ze gebruikt worden. Overigens is ‘lahmacun’  (spreek uit lag-ma-dzjoen) de oorspronkelijke benaming voor wat veel Nederlanders Turkse pizza noemen. Accurater, want dit gerecht van deeg belegd met tomaat, pittig gehakt en (meestal) pepers, wordt in veer meer landen gegeten dan alleen in Turkije. Azerbeidjan, Georgië, Libanon en Nederland dus. Kunnen we beter één naam gebruiken toch?

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat