Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Luikse balletjes

Koken uit de Krat | Luikse balletjes

0
Luikse balletjes in appelstroopjus met aardappelwedges en geroosterde roodlof.

In Luik schijn je ze op elke straathoek te kunnen bestellen: boulets Liégois, ofwel Luikse gehaktballetjes. In België traditiegetrouw geserveerd met frietjes en een groene salade. Wij hebben het recept niet ontfutseld aan een Luikse kok, maar kregen het cadeau van Eva Posthuma de Boer.

Deze (kook)boekenschrijver schuift met enige regelmaat bij aan de Krat-tafel om ons te inspireren. Zij vereeuwigde de Luikse klassieker in haar fijne kookboek Eva’s keukenkast.

De Luikse balletjes zijn groter dan bitterballen en kleiner dan de gemiddelde Nederlandse gehaktbal. Het geheim van dit recept zit in de zoetzure donkere saus. Die dankt haar smaak aan de lepels appelstroop die je erin verwerkt. Liefst Limburgse en er is zelfs Luikse. Dat is meestal een vruchtenstroop op basis van peren, appel en dadels. Alles mag, zolang het maar geen ‘pannenkoekenstroop’ is, want die mist het zuurtje.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat