Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Nieuw-Zeelandse spinazie

Koken uit de Krat: Nieuw-Zeelandse spinazie

0
Recept: Gegrilde portobello en rijstsalade met veel groenten en citroenmelisse.

Koken kan verwarrend zijn. Zo spraken wij met Wendy Cuperus, chef van de inpakploeg, over Thaise basilicum. ‘Die kunnen jullie niet gebruiken, toch?’ zei zij. ‘Die komt uit Thailand!’

Gelukkig wordt deze pittige variant van basilicum (heerlijk anijsachtig, gecombineerd met munt) tegenwoordig gewoon in Nederland geteeld.

Dezelfde verwarring bestaat over de Nieuw-Zeelandse spinazie. Die komt gelukkig niet -meer- uit Nieuw-Zeeland. Het is een variant van ijskruid, dat van origine op het zuidelijk halfrond groeide. Wij leerden het kennen – zo zegt men – doordat de plant werd opgepikt door de bemanning van James Cook. Toen de matrozen met hevige scheurbuik in Nieuw-Zeeland aan land gingen aten ze de eerste de beste groente voorhanden. De scheurbuik verdween als sneeuw voor de zon! Dit was het ijskruid, dat qua vorm inderdaad doet denken aan onze spinazie.

Allebei even gezond trouwens.

Inger Boxsem en het team van de Krat.

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat