Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Roseval uit Nederland

Koken uit de Krat | Roseval uit Nederland

0
Recept | Slavink met gebakken Roseval, gekaramelliseerde spruitjes en knoflook mayonaise.

Voorjaar 2020 had aardappelteler Lennard Noordam een schuur vol Agria’s, bedoeld voor de horeca en industrie om friet mee te bakken. En toen: horeca dicht. Snackbars dicht. De stapel aardappelen in zijn schuur groeide met de dag. ‘Er waren weken dat de aardappels voor 3 cent de kilo weggingen.’ Je hoeft geen boer te zijn om te begrijpen dat dat niet uit kan.

Lennard bleek behalve aardappelteler ook een ondernemer, hij bedacht vrijwel meteen een plan B. ‘Stel dat die crisis zou duren.’

Hij begon aan een experiment. ‘Een lekkere aardappel voor de consument. Roseval. Houd ik zelf ook van.’ Niet zonder risico, want deze delicate roodschil wordt tot nu toe vooral in Frankrijk geteeld. Maar de piepers groeiden als kool. ‘Mooi toch? Is nog duurzaam ook, als we die aardappel hier kunnen telen. Scheelt weer ritjes naar Frankrijk.’

Wordt het experiment voortgezet? ‘Zeker wel. Volgend jaar poot ik twee keer zoveel. We gaan de roseval op de markt brengen als streekproduct.’

Franse finesse uit het Groene Hart. Bij de Krat houden we ervan.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat