Home Overzicht IJshockeylegende Ron Berteling gast in eigen huis bij Studio Peking

IJshockeylegende Ron Berteling gast in eigen huis bij Studio Peking

0

Sinds jaar en dag is de Jaap Edenhal het tweede, misschien wel eerste thuis van ’s lands bekendste ijshockeyer Ron Berteling (64). Gisterenavond schoof ‘Mister IJshockey’ aan bij Studio Peking, het vanaf de Jaap Edenbaan uitgezonden Olympische Winterspelenprogramma dat daar de Ron Bertelingzaal als redactieruimte gebruikt.

Eigenlijk zou Ron vroeger, net als zijn vader, gaan basketballen. De dag dat een vriendje hem meenam naar de ijsbaan veranderde alles. Tijdens een lange, succesvolle loopbaan op het ijs kwam hij uit op 213 interlands (en kreeg minder dan honderd strafminuten!) In 1980 deed Berteling met zijn team zelf mee aan de Olympische Winterspelen. De tot vandaag enige Nederlandse ploeg die zich hiervoor kwalificeerde, haalde de negende plaats. Op zijn veertigste speelde hij nog een seizoen mee in het nationale team.

Berteling trainde zestien jaar lang de jeugd bij de Amsterdam Tigers en was daarna vier jaar actief bij de Alcmaria Flames. Voor veel spelers is hij nog steeds hun belangrijkste leermeester.

Sinds 2007 wordt in de openingswedstrijd van het Eredivisie-seizoen gespeeld om de Ron Berteling Schaal. In 2018 was hij aanwezig bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea om voor Eurosport de Nederlandse kijker bij te praten over ijshockey. Dit jaar doet hij dat vanuit Nederland.

Begin 2020 is Berteling de eerste Nederlander die door de internationale ijshockeybond IIHF wordt onderscheiden met de Torriani Award. Deze prestigieuze carrièreprijs is bedoeld om mensen te eren die een bijzondere loopbaan hebben in een land dat niet bekendstaat om ijshockey. Later dat jaar zou hij het nationale U20-team coachen. Helaas viel dat seizoen in duigen door de coronacrisis.

Anno 2022 is Berteling weer terug in zijn oude stal. In de Jaap Edenhal traint het team van de Amsterdam Tigers waarin zijn kleinzoon speelt. Het enthousiasme en de inzet van de sympathieke Nederlandse recordinternational zijn nog altijd onvermoeibaar.