Home Overzicht Tijdelijk fietspad om ruimte te maken voor aanleg fietsstraat

Tijdelijk fietspad om ruimte te maken voor aanleg fietsstraat

0

Struiken en gazon zijn verwijderd op de Linnaeuskade om een tijdelijk fietspad te kunnen aanleggen. Daardoor kunnen de vele fietsers gebruik blijven maken van deze drukke route fietsroute tussen IJburg, het Sciencepark en Zuid. Daardoor komt ruimte vrij voor de werkzaamheden om de Linnaeuskade te veranderen in een fietsstraat.

Dagelijks gaan er zo’n 9000 fietsers over de Linnaeuskade en dit aantal groeit nog steeds. De Linnaeuskade is straks een fietsstraat waar de auto te gast is en een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt. De inrichting van de straat is een paar jaar geleden met de buurt bepaald. Door meer ruimte te maken voor fietsers en voetgangers is er straks meer leefruimte en schonere lucht.

Als de fietsstraat klaar is, verdwijnt het tijdelijke fietspad weer. Vervolgens wordt de dijk langs het water van de Ringvaart verhoogd omdat de dijk in de loop van de tijd langzaam is gezakt. Na het ophogen moet de dijk voor de komende jaren weer voldoen aan de veiligheidseisen.

De werkzaamheden op de Linnaeuskade zijn onderdeel van een project van groot onderhoud in Middenmeer Noord. Kabels en leidingen worden vervangen en er wordt een warmtenet aangelegd. Ook boven de grond gaat er veel gebeuren. Bestrating en straatmeubilair worden vervangen en de kwaliteit van het groen verbeterd.


23 februari 2022

Wie niet op de hoogte was van het plan voor de fietsstraat op de Linnaeuskade, zoals ik, en de aanleg van het pad door de groenstrook en langs de kade zag (tijdelijk fietspad) riep misschien: hoera! Eindelijk een doorgaand wandelpad door het groen. De lange groene en blauwe lijnen in Amsterdam-Oost bieden nog te weinig mogelijkheden om ze (recreatief) te ervaren en gebruiken.

Daarom: Stadsdeel, handhaaf het tijdelijke pad na het werk en na de ophoging als wandelpad voor uw inwoners.

Egbert Schuttert, Landschapsarchitect