Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Saganaki

Koken uit de Krat | Saganaki

0
Recept | Saganaki van Hollandse 'feta' met tomaatjes, roodlof, smeuïge aardappelpuree en spinazie.

Je kunt het wel aan de Grieken overlaten om kaas te maken. Feta kennen we allemaal, halloumi maakt een onstuitbare opmars en dan heb je nog bijvoorbeeld kaseri, steiakakis en kefalogravieri, waarvan de namen je subiet in vakantiestemming brengen.

Een beroemd Grieks kaasgerecht is saganaki. De naam is ontleend aan het koperen pannetje waarin het gerecht wordt gemaakt, de sagani. Hierin leg je de kaas, feta is een prima optie. Die kun je eventueel paneren, om een crunchy effect te bereiken. Scheutje olijfolie, wat tijm of rozemarijn, zout, peper en dan de oven in, net zolang tot de kaas uitnodigend bubbelt.

De Grieken serveren saganaki als voorgerecht, maar met veel

tomaat of een grote salade, of als compagnon van een pureetje kan het ook ruimschoots voldoen als hoofdgerecht. De Grieken voegen vaak citroen toe; dat geeft een lekker frisje ten opzichte van de vettige kaas. Het schijnt dat er Griekse terrassen zijn waar de saganaki aan tafel nog even wordt geflambeerd met een fikse scheut ouzo.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat