Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Verse kurkuma dus…

Koken uit de Krat: Verse kurkuma dus…

0

Een van de specerijen in het currymengsel deze week is kurkuma of Indiase geelwortel, een vrij adequate benaming. Het kurkumapoeder, koenjit in de Indonesische keuken is namelijk precies dat: gemalen geelwortel. Kurkuma geeft currymengsels, of kerriepoeder zijn gele kleur.

De afgelopen jaren wordt kurkuma regelmatig opgevoerd als wondermiddel tegen even eenvoudige als ernstige ziektes. Feit is dat kurkuma in de Indiase gezondheidsleer Ayurveda al eeuwen wordt ingezet tegen schrammetjes of ander klein leed. De forse gezondheidsclaims in het westen-zoals dat kurkuma zou helpen bij het bestrijden van kanker- zijn al een poos wetenschappelijk ontkracht. Sterker nog: vorig jaar waarschuwde het Erasmusziekenhuis dat je geen kurkumasupplementen moest slikken bij een bepaald kankermedicijn, omdat het de werking zou verminderen. Wij blijven vandaag in de keuken en menen dat een sporadisch glas thee met kurkuma en peper (lekker!) moet kunnen. Verse kurkuma dus, van de toko of de markt. De gemalen geelwortel voelt zich ook helemaal thuis in de linzencurry van deze week.

Namasté en eet smakelijk, Inger Boxsem en Het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat