Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: warme yoghurtsaus en Libanese balletjes

Koken uit de Krat: warme yoghurtsaus en Libanese balletjes

0
Libanese lams-kalfsgehaktballetjes in yoghurtsaus met Turks brood en ovengroenten.

We hadden een primeur bij het proefkoken: yoghurt gebruiken in een warm gerecht. We vonden het spannend: zou het wel werken? Wat had de yoghurt voor effect op de smaak van het gerecht? We onderzochten dit alles door een yoghurtsaus te maken bij de Libanese balletjes en waren blij verrast. De saus werd heerlijk romig en behield frisheid. Een fijne tegenhanger van het kruidige balletje en heerlijk om Turks brood in te dippen.

Wat voor soort yoghurt je in een dergelijke saus gebruikt maakt wel uit. Nederlandse huis- tuin- en keukenyoghurt is minder geschikt. Het is roeryoghurt met doorgaans weinig vet, waardoor de saus snel in de schift kan gaan. Griekse en Bulgaarse yoghurt daarentegen, hoewel verschillend van elkaar, werken beter. Het vetgehalte zorgt ook voor een wat romiger smaak. Het is in alle gevallen een goed idee om de yoghurt van tevoren even uit de koelkast te halen, dan is de kans op schriften helemaal minimaal. Bovendien kan deze yoghurt dus ook gebruikt worden in plaats van room. Gezond en toch lekker!

Inger Boxsem en het team van de Krat.

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat